Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽIVANJE ARHEOLOGA

Stanovnici jednoga poviješću bogatog grada u Dalmaciji stoljećima su spavali iznad – dječjih grobova!

Kosturi u Trogiru (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Kosturi u Trogiru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kosturi u Trogiru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kosturi u Trogiru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kosturi u Trogiru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kosturi u Trogiru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kosturi u Trogiru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
U jednoj trogirskoj konobi, u samom središtu grada, pronađeno je sedam dječjih kostura. Riječ je o grobovima iz srednjeg vijeka, a pronađeni su prilikom početka renoviranja objekta. Nedaleko je pronađeno još jedno groblje, u kojem je otkriveno 30 kostura.

Trogir je grad pun turističkih apartmana. Povijesne kuće redom se renoviraju i povijesni nalazi nisu rijetkost, ali ovakvi – zbog kojih arheolozi već danima iskapaju kosture – pomalo su šokantni.

Pročitajte i ovo Išaran automobil netko se naljutio "Bravo za umjetnika": Pogledajte što su napravili od auta u Trogiru koji je blokirao prolaz vatrogascima PR SPOT shopping park Otvoren SPOT shopping park u Trogiru – najveći retail park u Dalmaciji

"Prilikom gradnje za stambeni objekt vlasnik je naišao na grobne poklopnice i pozvao konzervatorski odjel u Trogiru", rekla je arheologinja Andrea Nađander.

Gdje god se u Trogiru zakopa, izroni arheološko nalazište. Pronađeno je groblje iz petog stoljeća, a u njemu su arheolozi pronašli 30 kostura. Nešto dalje hrvatsko-austrijski arheološki tim ponašao je sedam dječjih grobova. Maleni su kosturi iz srednjeg vijeka, iz devetog stoljeća.

Arheolozi su našli i keramiku, koja je prenesena u Muzej grada Trogira.

"Keramika je iz antičkog razdoblja. Radi se o ostacima jedne podnice sa kamenim ognjištem", rekla je Lujana Paraman, kustosica Muzeja.

Trogir je pun povijesnih tragova koji privlače turiste, pa je tako u nedalekoj kući pod žbukom prije godinu dana pronađena slika stara 500 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene