Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAUSTAVLJENO ŠIRENJE

VIDEO Vatrogasni zapovjednik o velikom požaru kraj Dubrovnika: "Situacija je dosta bolja od popodnevnih sati"

Aktualno Galerija Stjepan Simović - 3 Stjepan Simović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić Paula Klaić Saulačić Foto: DNEVNIK.hr Stjepan Simović - 2 Stjepan Simović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stjepan Simović - 1 Stjepan Simović - 1 Foto: DNEVNIK.hr +11 Požar oko Dubrovnika - 5 Galerija 1/16 >>
Četiri kanadera i 80 vatrogasaca uspjeli su zaustaviti širenje požara koji je oko podne buknuo iznad dubrovačkog naselja Orašca, potvrdio je u nedjelju navečer županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Od 12.30 sati do predvečerja vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom koja je progutala 87 hektara guste borove šume na područja Orašac – Gromače kod Zatona (Dubrovačkog).

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Intervencija u tijeku Gori kuća kod Zaprešića: "Vatra ju je cijelu zahvatila" Požar u Staroj Mokošnici kod Dubrovnika U blizini crkve Zapalilo se krovište kod Dubrovnika: Na terenu pet vatrogasnih vozila

"Trenutno je situacija dobra, ali još nije gotovo. Zadovoljni smo, ali i iznimno oprezni, jer puše bura. Pred nama je radna noć. Smjenu ćemo imati ujutro“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kasno navečer.

Uz četiri kanadera, požar je gasilo i 80 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi Dubrovački vatrogasci i Dubrovačko primorje, Intervencijska vatrogasna postrojba Dubrovnik te sva dobrovoljna vatrogasna društva s toga područja, a uključio se i DVD Župa dubrovačka.  

Iz Ljubača se ranije tijekom večeri uživo u Dnevnik Nove TV javila reporterka Paula Klaić Saulačić koja je razgovarala Simovićem.

Požar još nije pod nadzorom, javila je reporterka i pitala vatrogasnog zapovjednika kakva je situacija. Simović kaže kako će dva kanadera još obići požarište, baciti dvije, tri vodene bombe i napustiti požarište.

"Situacija je dosta bolja od popodnevnih sati kad je bio jak vjetar, požar nam se brzo širio i stvarao nam velike probleme. Došao je do mjesta Ljubač gdje je prijetio i kućama, ali smo ga zaustavili dosta prije kuća tako da su obranjene", rekao je i dodao kako požar još stvara probleme na južnom dijelu guste borove šume, no Simović se nada da će da uspjeti lokalizirati večeras. "Moramo biti na oprezu jer bura kreće, već nam je došla, bit će u pojačanju, tako da opreznost mora biti jer je velika površina", kazao je Simović.

Još nema informacija o uzroku požara koji se vrlo brzo proširio.

Komentirao je udaljenost i dostupnost kanadera koji su u bazi u Zadru. Kaže kako bi svima sigurno bila želja da su kanaderi bliže, a i reakcija bi bila brža.

Kuće su obranjene

Stjepan Simović ranije je tijekom dana već kazao da su kuće u mjestu Ljubač obranjene.

Dubrovački vatrogasci zaprimili su u 12:28 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Orašca – Gromače kod Zatona (Dubrovačkog) koji je zahvatio nisko raslinje i makiju na većoj površini.

Ministarstvo obrane objavio je na Twitteru da su na gašenje požara na požarištu Zaton-Ljubač u Dubrovačko-neretvanskoj županiji upućena dva kanadera i zatim dodatna dva kanadera pa požar sada gase četiri kanadera.

 

 

Kako javljaju svjedoci, a prenosi Dubrovački vijesnik, vatra je krenula s područja između Gromače i Orašca prema Ljupču. Dodaju kako su vatrogasci uspjeli obraniti kuće u Ljupču.

U tijeku je i gašenje požara otvorenog prostora koji je izbio na granici Zadarske i Ličko-senjske županije, na području Lovinac - Jasenice, predio Sveta brda i Tulove grede. U gašenju sudjeluju vatrogasne snage, a upućena su i dva Air Tractora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene