Istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet ovih dana u Jadranu su proučavali velikog kita!

Galerija


Istraživači Hrvatskog prirodo-slovnog muzeja i Instituta Plavi svijet ovih dana u Jadranu su proučavali velikog kita. Životinju su zatekli kod Novskog ždrila, a snimili su ga i dronom kako bi mogli analizirati njegovu veličinu i zdravstveno stanje. 

Vezani članci Migranti formirali novi kamp u šumama u Velikoj Kladuši - 6 Koliko smo tolerantni prema migrantima? Evo gdje je Hrvatska na ljestvici Koronavirus, ilustracija - 17 Jesu li opet pogriješili? Američki institut objavio nove dramatične procjene o broju umrlih za Hrvatsku

U nekoliko navrata veličanstvena životinja plivala je uz brod istraživača. Uspjeli su napraviti biopsiju kože kita. Glavni cilj istraživanja je pridonijeti razumijevanju, zaštiti i očuvanju ovih životinja.

"Životinju smo pronašli ispred ždrila, pratili smo ga jedno dva sata. Kit je ušao u samo ždrilo, došao ispod samog Masleničkog mosta, vratio se van i nastavio put Vinjerca", rekao je Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te dodao kako je životinja plivala uz njihov brod 5-6 minuta. "Nekoliko puta tako, okrenula se na bok, pokazala nam je trbuh".

"Oni tu borave sad već nekoliko tjedana. To je ta situacija u kojoj bi mi htjeli saznati što je to što njih zadržava u tom relativno malom velebitskom kanalu", kazao je Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa instituta plavi svijet.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr