Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borave u Jadranu već nekoliko tjedana

Veličanstveni gorostasni kit plivao uz brod, snimljen i dronom: "Okrenula se na bok, pokazala nam je trbuh"

Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 4
Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Veliki kit u Jadranu Veliki kit u Jadranu Foto: DNEVNIK.hr Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 3 Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 1 Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 2 Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Veliki kit u Jadranu Galerija 1/6 >>
Istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet ovih dana u Jadranu su proučavali velikog kita!

Istraživači Hrvatskog prirodo-slovnog muzeja i Instituta Plavi svijet ovih dana u Jadranu su proučavali velikog kita. Životinju su zatekli kod Novskog ždrila, a snimili su ga i dronom kako bi mogli analizirati njegovu veličinu i zdravstveno stanje. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

U nekoliko navrata veličanstvena životinja plivala je uz brod istraživača. Uspjeli su napraviti biopsiju kože kita. Glavni cilj istraživanja je pridonijeti razumijevanju, zaštiti i očuvanju ovih životinja.

"Životinju smo pronašli ispred ždrila, pratili smo ga jedno dva sata. Kit je ušao u samo ždrilo, došao ispod samog Masleničkog mosta, vratio se van i nastavio put Vinjerca", rekao je Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te dodao kako je životinja plivala uz njihov brod 5-6 minuta. "Nekoliko puta tako, okrenula se na bok, pokazala nam je trbuh".

"Oni tu borave sad već nekoliko tjedana. To je ta situacija u kojoj bi mi htjeli saznati što je to što njih zadržava u tom relativno malom velebitskom kanalu", kazao je Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa instituta plavi svijet.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene