Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić)
Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) Foto: DNEVNIK.hr

Institut Plavi svijet pozvao je jučer ljude da im pomognu pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu te je danas objavio da je kit pronađen.


U sklopu molbe za pomoć u potrazi naveli su da još od svibnja uz našu obalu bilježe pojavljivanja velikog kita (Balaenoptera physalus) te žele utvrditi njegovo zdravstveno stanje. Danas su objavili da je kit viđen u blizini Starigrada-Paklenice.

Vezani članci Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) Apel Instituta Plavi svijet: "Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu!" Kit u Malostonskom zaljevu Prekrasan prizor u Malostonskom zaljevu: U moru snimljen kit dugačak 12 metara, oduševio sve koji su ga vidjeli

"Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno", stoji u objavi na Facebooku, koju u nastavku možete pročitati u cijelosti.

"Pronašli smo 🐳🐳🐳!!

Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice!

Na žalost vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U slijedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno ali vridilo je :)

Kit kojeg smo vidjeli odrasla je životinja, pretpostavljamo duga 15-ak ili više metara. Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno.

Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti. Mi se za sada odjevljujemo, ali u najskorije vrijeme pokušat ćemo sažeti sve vaše dojave, fotografije, snimke i objaviti ih zajedno s našima.

HVALA VAM SVIMA JOŠ JEDNOM!

Pozivamo vas da nam i dalje dojavljujete vaša opažanja jer uz pomoć građana i građanske znanosti možemo bolje i lakše pratiti pojavljivanje zanimljivih i rijetkih vrsta u Jadranu te ih zaštititi i očuvati!"