Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veleposlanstvo SAD-a priopćenjem je osudilo neonacistička i proustaška stajališta izražena tijekom demonstracija koje su se održale u nedjelju u središtu Zagreba u organizaciji A-HSP-a.


Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu objavilo je priopćenje kojim "najsnažnije odbacuje neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju".

Vezani članci Slika nije dostupna POLICIJA UKLONILA OBA ŠATORA Keleminec zadržan u pritvoru Slika nije dostupna IMAJU VREMENA DO SUTRA: A-HSP mora ukloniti šator u Donjem Srbu

Priopćenjem su reagirali na skup koji je u nedjelju održan na Trgu bana Jelačića koji je organizirala Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP). 

"Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom. Takva sugestija uvreda je sjećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata", kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva.

A-HSP je skup najavio kao davanje javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu te polaganje prisege domovini.

Mediji su objavili da su uniformirani sudionici skupa nosili i neonacističke zastave, te su izvikivali ustaški pozdrav "Za dom - spremni".

Dražena Keleminca, predsjednika A-HSP-a i organizatora povorke, policija je privela zbog "povrede odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira".