Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik o razgovorima sa strankama

Josipović: Većina stranaka želi izbore na jesen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović nakon cjelodnevnih razgovora s političkim strankama, obratio se novinarima.

'Dijalog na političkoj sceni je zamro i zbog toga je ova moja inicijativa i pokrenuta. Serija današnjih razgovora je bila uspješna. Vrlo je jasno da su svi spremni razgovarati što raditi dalje, što činiti u narednom razdoblju koje obuhvaća referendum oko ulaska u EU te izbora', rekao je Josipović.

>> Kosor neće ultimatume: Čačića i Milanovića vodi taština

>> Friščić: Izbori prije svinjokolje

Upravo su ulazak Hrvatske u EU i izbori bili glavne teme današnjih razgovora.

'Točno određen datum izbora bi relaksirao političku scenu', istaknuo je Josipović i dodao kako većina stranaka misli kako bi se izbori trebali održati na jesen.

'Međutim, čuli ste vjerojatno i stav premijerke Jadranke Kosor. HDZ smatra da o datumu izbora treba razmišljati nakon zaključenja pregovora o ulasku u EU. Ostale stranke traže nešto čvršću definiciju tog termina', objasnio je Josipović dodajući kako je i među pripadnicima vladajuće koalicije bilo mimoilaženja oko datuma izbora.

'Vrijeme je da vladajućoj koaliciji damo malo vremena da formiraju zajednički stav', rekao je Josipović. Na pitanje hoće li biti potrebno sazvati novi sastanak Josipović je istaknuo kako su njegova vrata otvorena. 'Vidjeti ćemo hoće li za daljnjim razgovorima biti potrebe. Ako bude, možda ćemo organizirati nove razgovore, a ako mogu sami formirati stav, tim bolje', zaključio je predsjednik Hrvatske.

'Sve stranke osim HSP-a su za to da se ostvari cilj ulaska u EU te podupiru sve ono što je potrebno da Hrvatska zaključi pregovore po mogućnosti u terminu u kojem smo to i planirali, a to je u lipnju', kazao je Josipović. On je dodao i kako je danas postignuta suglasnost da se obnovi Savez za Europu.

'Važno je reći da cilj ulaska u EU treba početi ostvarivati na intenzivan način. Osobno mislim da kasnimo s kampanjom. Nužno je građanima reći sve što se dobiva ulaskom u EU, ako treba poglavlje po poglavlje', rekao je Josipović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene