Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička 'redaljka' kod Josipovića

Friščić: Izbori prije svinjokolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ured Predsjednika od ranog jutra stižu lideri političkih stranaka. Prvi su na razgovor s predsjednikom Josipovićem ušli pripadnici Kukuriku koalicije. Nakon njih na razgovor je stigla premijerka s ministrima. Znakovito - nosi broš EU.

Prvi su stigli predstavnici Saveza za promjene, Zoran Milanović, Radomir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prvo je naglasio kako se radi o presedanu, jer se premijerka Kosor oglušivala na pozive u Sabor. 

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Milanović se zalaže za što skoriji završetak pregovora, no to 'ovisi ponajprije o kapacitetima Vlade'. SDP, naglasio je Milanović, ne želi stajati na putu ulasku u EU, ali nastoje biti racionalni. Očekuju da će se to dogoditi najkasnije krajem lipnja, a dodao je da ukoliko tako ne bude, zna se tko je odgovoran. 'I pojedini članovi vladajuće koalicije kažu da onda treba ići na izbore' dodao je Milanović.

>> Kosor neće ultimatume: Čačića i Milanovića vodi taština

U najboljem je interesu, poručuje Milanović, da se 'izbori odvoje od referenduma'. Istakao je kako bi se u protivnom referendum pretvorio u izražavanje podrške aktualnoj Vladi. 'Vlada ima formalni legalitet, ali nema legitimitet jer nema podršku javnosti', rekao je Milanović.

Na konzultacije kod predsjednika Josipovića došao je i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a. Rekao je kako parlamentarne izbore očekuje prije ljeta, ili najkasnije po završetku turističke sezone, 1 listopada.

Danijel Srb, koji je s Vladimirom Šišljegićem jedini bio i na sastanku s premijerkom, istaknuo je kako njegova stranka ne podržava ulazak Hrvatske u EU. Smatraju kako taj novac treba uložiti u razvojne projekte i oporavak zemlje. Istaknuo je kako su Bugarska, Rumunjska i Grčka dobri primjeri kako ulazak u Europsku uniju nije donio napredak.

Josip Friščić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, po završetku razgovora s Ivom Josipovićem rekao je kako se nada završetku pregovora prije šestog mjeseca. 'Ako se to ne dogodi, neće biti smak svijeta, idemo na izbore', rekao je. Upitan kada bi se ti izbori trebali održati, Friščić je poručio da se nada da će se to dogoditi prije svinjokolje.

Đurđa Adlešič na Pantovčak je došla s Ivanom Čehokom. Izjavila je da je predsjedniku ponovila da je potrebno završiti pregovore, što se nada da će biti gotovo do kraja lipnja i nakon toga raspisati izbore. Predsjednik je nastavio razgovore s predsjednikom Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutinom Lesarom.

'Ako bi prihvatili da bi izbori bili tek sredinom jeseni to znači da bi nova vlada mogla početi funkcionirati od Nove godine. Ovih devet mjeseci nečinjenja nečega u gospodarskom i socijalnom smislu građani ove države više ne mogu niti trebaju čekati', rekao je Lesar nakon razgovora s predsjednikom Josipovićem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene