Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lezbijska grupa Kontra

Većina seksualnih manjina i dalje izložena diskriminaciji i nasilju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lezbijska grupa Kontra u svom izvješću o stanju prava seksualnih i rodnih manjina u 2009. ističe kako su pozitivni pomaci vidljivi samo u broju prijavljenih slučajeva nasilja udrugama koje se bave zaštitom spolnih i rodnih manjina, ali da većina osoba te orijentacije i dalje doživljava diskriminaciju i nasilje u svakodnevnu životu.

'Većina osoba koje su doživjele diskriminaciju i nasilje nikad ne prijavi takve izgrede zbog nepovjerenja u hrvatski pravni sustav i straha od razotkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog indentiteta', rekla je na konferenciji za novinare članica Kontre Nataša Pršir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završio bez incidenata Baldasar: Split je jednom pogriješio, ali mislim da je to danas ispravio Slika nije dostupna 'Kontra' kontra 'U ime obitelji' Danas na zagrebačkim ulicama: 'Marš za bračnu jednakost'

>> Pitanje za posao u gradskoj upravi: Što mislite o gay vezama?

Koordinatorica Kontre Sanja Juras smatra kako su ipak vidljivi mali pomaci u zaštiti te skupine građana, čemu je pridonijelo i donošenje zakona o suzbijanju diskriminacije, no i dalje ostaje problem njegove primjene.

Kao najnegativniji događaj u 2009. u izvješću se navodi izostanak zabrane antigay prosvjeda koji su protiv gay parade Zagreb pride 13. lipnja na Trgu bana Jelačića organizirali Hrvatska čista stranka prava i Hrvatski nacionalisti. U Kontri, koja je tražila od policije da zabrani skup, smatraju da se radilo o fašističkom skupu sudionici kojega su uzvikivali 'ubij pedera', podizali ruke u fašistički pozdrav, na što policija nije reagirala, a jedan je sudionik Zagreb pridea nakon skupa pretučen. Juras navodi da skup nije zabranjen, a zagrebačka policija to je obrazložila pozitivnim sigurnosnom procjenom. Budući da od MUP-a i policije do danas nisu dobili odgovor na zahtjev za zabranu skupa, udruga će pokrenuti upravni spor pred upravnim sudom jer tijela državne uprave nisu reagirala na kršenje ljudskih prava.

Homofobni ispadi Hebranga i Bandića

U izvješću o stanju prava seksualnih i rodnih manjina spominju se, među ostalim, i homofobični istupi javnih osoba, od kojih je većina izrečena tijekom kampanje za predsjedničke izbore, a poimence se spominju predsjednički kandidati Milan Bandić i Andrija Hebrang.

Udruga Kontra pozvala je danas nadležna tijela da pojačaju institucionalnu zaštitu prava seksualnih i rodnih manjina te da odredbu o zabrani diskriminacije nad njima uvrste u Ustav i relevantne zakone. Također traže strože kazne za zločine iz mržnje te uvođenje u škole seksualne edukacije u kojoj će se objektivno govoriti o seksualnim manjinama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene