Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav će biti Uskrs?

Većina tvrtki neće moći dati uskrsnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki četvrti zaposlenik prošle godine dobio je uskrsnicu, bilo da je riječ o bonu, novcu ili kakvom prigodnom poklonu. Ove godine malo je onih koji će se moći pohvaliti takvim poklonom od svog poslodavca.

Uskrs u godini recesije uglavnom je bez uskrsnica. Ne očekuje je ni srednjoškolska nastavnica Antonija Sikavica, kao ni njezini kolege, ali nada se barem sindikalnoj poklon - košarici. 'Jedan paketić sa šunkom i sirom i obično se nađe tu i neko vino, tako je i za Božić samo s drugačijim poklonom', rekla je Sikavica.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima" Isus Krist s dvojicom učenika Praznik u mnogim državama Uskrsni je ponedjeljak: Znate li što se danas obilježava?

Zaposleni u javnim i državnim službama prema kolektivnom ugovoru nemaju zajamčenu uskrsnicu, za razliku od lokalnih službenika. Neoporezivih 2.500 kuna na godinu na koje imaju pravo raspodjeli se na dva dijela - božićnicu i regres. 'Mi odavno ukazujemo na tu nepravilnost i anomaliju koja ne postoji nigdje u svijetu. Mi smo pokušavali ugovoriti što ima grad Zagreb jer su i osnovice drugačije, međutim do sada to nismo uspjeli ostvariti', rekla je Zdenka Gizdić.

Uskrsnicu će dobiti zaposleni u velikim poduzećima

Uskrsnicu kakvu - takvu i ove će godine dobiti zaposleni u velikim poduzećima kao što su Agrokor, Pliva, Petrokemija, Končar, gdje postoje kolektivni ugovori. 'Uskrsnice se kreću u visini onih neoporezivih dijelova, tako da kad se to podijeli onda za Uskrs obično dođe onaj bon od 400 kuna, pa će jedan dio zaposlenih dobiti bon, a dio u naturi - nekakvu šunkicu ili jaja ako budu imali sreće da je dobiju', rekla je Ana Knežević.

I u udruzi poslodavaca priznaju, privatni sektor zbog krize neće biti široke ruke. 'Većina proizvodnih kompanija neće biti u prilici, jer danas uz pad aktivnosti, pad prihoda, nelikvidnost i teškoću naplate uz pad narudžbi teško da će se pronalaziti sredstva za bilo kakve dodatne isplate', kaže Đuro Popijač iz HUP-a. Prosječna plaća je pala, cijene su išle gore. Čak i ako dobiju uskrsnicu, u mnogim će obiteljima ovogodišnji uskrsni stol biti skromniji od lanjskog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene