Porast novozaposlenih u turizmu, zasigurno je doprinio i smanjenju ukupnog broja nezaposlenih koji je prvi puta u dvije godine pao ispod 300 tisuća.


Svaka četvrta novozaposlena osoba na određeno, posao je našla u turizmu pa se tako u prvih šest mjeseci ove godine u tom sektoru zaposlilo 17,1 posto više osoba, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. A s kojim je zanimanjem ove godine bilo lakše doći do posla?

Vezani članci Dekoriranje jela Nove Michelinove zvjezdice na dva hrvatska otoka, Chef otkrio što je bilo ključno Slika nije dostupna Veći broj zaposlenih u turizmu!

To su zanimanje konobar i kuhar. Izgleda da su ovi drugi jako na cijeni jer se posljednjih godina upravo traže najviše kuhari. Ovakav porast novozaposlenih u turizmu, zasigurno je doprinio i smanjenju ukupnog broja nezaposlenih koji je prvi puta u dvije godine pao ispod 300 tisuća.

Unatoč negativnim predviđanjima: Hrvatsku posjetilo 6,6 posto više turista nego lani

I država je tu uskočila s mjerom 'stalni sezonac' koja ipak poslodavcima, recimo, olakšava u dijelu doprinosa i plaće. A to svakako i održava jednu razinu zaposlenosti.

Turisti zadovoljni uslugom

Osvježavajuće piće Petar je naučio raditi još na praksi, a čim je završio školu, stigla je i ponuda za posao.

'Šef me zvao da počnem raditi. Zadovoljan sam jer je situacija takva da ima dosta nezaposlenih. Baš mi je lipo silo što sam počeo odmah raditi', kaže Petar Vukušić.

A 'sjelo' je i za 30 tisuća i 22 novozaposlene osobe u turizmu. Povećanje je to od 17,1 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2013. Turisti su uslugom, kažu, zadovoljni.

Bivši ministar turizma tvrdi: Hrvatski turizam je na autopilotu

A za dobru hranu, zaslužni su kuhari. To je zanimanje u prvih 6 mjeseci bilo najtraženije. Novozaposlenih kuhara je bilo čak 18, konobara 12, a sobarica 4, 2 posto više.

Kad izađu gosti, u sobu ulazi Anita. Svaki dan brine o dvadesetak soba. Za pospremanje joj ne treba ni 15 minuta.

A je li broj novozaposlenih toliko porastao zbog 'pospremanja' države i strožih kontrola?

'Poslodavci u turizmu, ni u kojoj mjeri ne prednjače zapošljavanju na crno', tvrdi ministar turizma Darko Lorencin. Još će, kaže, pokušati olakšati uvođenjem vaučera.

U sezoni se zarađuje za 'sušni' dio godine

'Da privatni poduzetnici mogu koristiti ljudske potencijale povremeno, recimo preko tjedna kad ima više posla', kaže ministar.

A više posla - žele si i svi sezonci. Jer to je vrijeme kada treba zaraditi i za onaj 'sušni' dio godine.

U prvih pet mjeseci zarada u turizmu veća za 15 posto nego lani!

A jesu li turisti zadovoljni uslugom koju dobiju? Osim njima isto pitanje postavili smo i ministru turizma. On kaže kako je hrvatska po svim istraživanjima generalno ljubazna destinacija.

Generalno je to bio i odgovor turista s kojima je razgovarao vjekoslav đaić.  Zasigurno je da nije uvijek sve sjajno, i da pojedinačnih loših primjera ima, ali nema toga što veliki osmjeh i isprika, ne mogu ispraviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju