Nevenka Jurak i bivši HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić, osumnjičeni u slučaju 'Fimi media', izašli su istražnog zatvora.


Vlasnica tvrtke 'Fimi medie' Nevenka Jurak i bivši HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić, osumnjičeni u slučaju 'Fimi media', izašli su iz istražnog zatvora, nakon odluke suca istrage Krešimira Devčića o puštanju na slobodu, čime je udovoljio zahtjevu USKOK-a. Jurak i Barišić branit će se sa slobode. Prvi je izašao Mladen Barišić, a malo nakon toga i Nevenka Jurak.

Vezani članci Toni Turčinov Načelnik Murtera koji je koristio općinsku karticu u bordelu pušten iz istražnog zatvora Slika nije dostupna 'Barišić nije dobio, niti će tražiti policijsku zaštitu'

Osumnjičenicima je istražni zatvor ukinut nakon što su iznijeli obranu i priznali da su počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Time je prestala opasnost od utjecaja na svjedoke, zbog koje im je zatvor bio određen.

Jurak i Barišić su nakon odluke o ukidanju zatvora vraćeni u zatvor u Remetincu kako bi se razdužili, a izašli su malo prije 20 sati. Pri izlasku nisu željeli davati izjave.

Osumnjičenicima je istražni zatvor ukinut nakon što su iznijeli obranu i priznali da su počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret

Nevenka Jurak je u pritvoru od kolovoza, a Barišić od kraja rujna, a tereti ih se za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstava preko Fimi medije.

Puštanje na slobodu poklopilo se s privođenjem Mladinea

USKOK-ov zahtjev za ukidanjem istražnog zatvora protiv Jurak i Barišića poklopio se s privođenjem direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea kojeg se, kako se neslužbeno doznaje, tereti zbog zaključivanja spornih ugovora s Fimi mediom Nevenke Jurak.

Ročište na kojem se odlučivalo o ukidanju istražnog zatvora protiv Jurak i Barišića uslijedilo je nakon što su oni u USKOK-u više puta detaljno iznosili svoju obranu. Jurak se nalazi u pritvoru od kolovoza, a Barišić od kraja rujna zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a tereti ih se za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstva preko Fimi medie.

>> Slučaj Fimi medija: Priveden Mladineo

Posljednjim proširenjem istrage u slučaju Fimi media iznos novca za koji su javna poduzeća i ministarstava oštećeni u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera popeo se na više od 80 milijuna kuna. Za izvlačenje tog novca dosad je osumnjičeno 13 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Zbog sumnje da su preko Fimi medie oštetili Hrvatske autoceste (HAC) za 26 milijuna kuna od četvrtka su u istražnom zatvoru i Josip Sapunar, Zlatko Korpar, Mario Crnjak i Jurica Prskalo, Uz pomoć marketinške agencije Nevenke Jurak novac su, prema sumnjama USKOK-a, izvlačili sadašnji i bivši čelnici HAC-a, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske poštanske banke ali i nekih ministarstava. (T.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju