Već u prvim danima nove godine dio radnika dobit će veće plaće zbog porezne reforme. To nije sve od većih primanja sljedeće godine. Veće će biti mirovine i minimalac, povišica će biti u javnom sektoru, ali i dijelu privatnog. Dok ekonomisti računaju kako će standard blago porasti, sindikati se žale da je sve to premalo.

Galerija


Umirovljenici s prosječnom hrvatskom mirovinom krpaju mjesec s 2700 kuna. Sljedeće godine imat će osamdesetak kuna više.

Vezani članci Studenti koje čeka siguran posao u neizvjesno vrijeme Novi propisi, nova radna mjesta: Kolegij Ekonomska analiza prava već sad nudi neiscrpnu mogućnost zapošljavanja Slika nije dostupna U Osijeku broj gladnih - 7 puta veći: "S primanjima koja imamo ne možemo čak ni preživjeti"

Povišicu od 3+2 posto izborio je javni sektor. U dijelu školstva nezadovoljni su izračunom da će učiteljima plaća porasti oko 200 kuna. Liječnici računaju da će im plaće rasti od 500 do 1000 kuna. Povišica, kažu, nije dovoljna za ostanak u Hrvatskoj. ''To je samo parcijalno rješenje. Kao trajno rješenje vidimo sklapanje strukovnog kolektivnog ugovora te rješenje jednog ogromnog problema, a to je pitanje plaćanja prekovremenih sati koji se za sada ne obračunavaju kako treba'', kazao je Davor Vagić iz Hrvatske liječničke komore.

Radnicima u tekstilnoj ili kožarskoj industriji koji žive od minimalca stiže povišica od 250 kuna. Povećanje neoporezivog iznosa za radničke nagrade najveći domaći pekar pretvorit će u povišice od 400 kuna.

Zbog nedostatka kadra u drvnoj industriji plaće su već porasle, a poslodavci najavljuju još. ''Očekujemo daljnji rast plaća, desetak posto minimalno će rasti plaće. To je interes Spin Valis grupe da zadržimo najbolje, najkvalitenije radnike'', istaknuo je Zdravko Jelčić, predsjednik uprave Spin Valisa.

Bez obzira na sektor, plaće će rasti zbog porezne reforme. Prema okvirnom izračunu, na primjeru samca iz Splita. plaće od 3800 do 8 i pol tisuća kuna porast će od 20-ak do 50-ak kuna. Plaće od 9 i pol do 16 i pol tisuća rast će između 60-ak i stotinjak kuna, dok će plaće od 20 do 40 tisuća rasti od tisuću do gotovo dvije tisuće kuna. ''Onaj tko ima dosta dobit će još i više, a onaj kome nedostaje neće dobiti ni dovoljno. Prosječnom kućanstvu nedostaje negdje oko jedne četvrtine potrebnih prihoda za pokriće redovitih rashoda'', objašnjava Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Zbog niske inflacije ekonomisti računaju da će standard ipak malo porasti. ''Očekujemo da bi rast prosječne neto plaće u Hrvatskoj u 2019. godini mogao dosegnuti 3 posto'', kazao je ekonomski analitičar Zvonimir Savić.

Građani će, kažu ekonomisti, ipak i sljedeće božićne blagdane dočekati siromašniji nego što su bili prije deset godina uoči ekonomske krize.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.