Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 godina rada

Već krajem godine istarski pršut mogao bi postati zaštićeni hrvatski proizvod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europi će prvi hrvatski autohtoni proizvod na listi proizvoda zaštićene izvornosti biti istarski pršut. Na njegovoj zaštiti vrijedni su Istrani radili punih 20 godina. Trud se isplatio jer bi do kraja godine na policama marketa diljem Europe mogao ponosno stajati i taj ukusni cijenjeni suhomesnati proizvod.

Krajem godine istarski pršuti bi mogli krenuti put Europe kao zaštićeni hrvatski proizvod. Pršuti se pripremaju i zriju u Istri a sirovina smije stizati iz većeg dijela Hrvatske. Poticaj obnovi svinjogojstva diljem države. 'Prednost istarskog pršuta je to što područja proizvodnje sirovine nije samo isključivo Istarska županija nego i ostalih 12 županija na području Hrvatske', rekla je Blanka Sinčić Pulić iz Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Pročitajte i ovo Nesreća kod Kanfanara - 2 kod Kanfanara FOTO Stravičan sudar u Istri: BMW se doslovno prepolovio, troje ozlijeđenih prevezeno u bolnicu Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

>> Što se dogodilo s domaćom slavonskom šunkom?

U istarskom pršutu uživaju gosti brojnih konoba. I strani turisti sve više cijene domaće, autohtone proizvode. Razliku, kažu, odmah primijete.

U Tinjanu, općini istarskog pršuta vesele se europskoj zaštiti i to ne samo pršuta jer u fazi zaštite su i istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, kobasice, ovčji sir i istarsko govedo. Za koju bi godinu police europskih trgovina mogle biti pune domaćih i slasnih hrvatskih zaštićenih proizvoda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene