Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici Dine i Diokija

Već godinu dana vode bitku za svoja radna prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro će biti i obljetnica agonije za više od 700 radnika Diokija i Dine. Oni već gotovo godinu dana vode bitku za svoja radna prava. Još im nije isplaćeno 7 plaća, a proizvodnja u njihovim tvrtkama nikako da krene.

Sada bi se sve trebalo promijeniti. Ova će poduzeća biti prva koja će proći kroz novi postupak predstečajne nagodbe te na taj način, uvjereni su u Vladi - spašena od propadanja.

Pročitajte i ovo Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno Slika nije dostupna Anonimna prijava Diokijeva prodaja pruge HŽ-u bila štetna?

Štrajkalo se glađu, blokirali su se mostovi, a sada država spašava DIOKI i DINU kroz predstečajnu nagodbu. 'Oni imaju prihode negdje u visini milijardu i pol kuna što ima snažan utjecaj na BDP i, s druge strane, to je 85 posto izvoza. Znači, tu su sve reference koje su nama prioritet za pokretanje proizvodnje, spašavanje radnih mjesta', kazao je pomoćnik ministra financija Branko Šegon.

Od 400 radnika, u Diokiju je ostalo raditi njih 100-injak. I oni sa zavoda, poput Bojana Kovačića, ipak se nadaju uspješnoj predstečajnoj nagodbi. 'Mi to očekujemo, ali sve manje vjerujemo. Nama na lokaciji Zagreb, a isto tako i na lokaciji DINA nije isplaćeno 7 zaostalih plaća', kazao je Bojan.

>>
V. Vujić: Sigurnost u Dini pod nadzorom

Moglo bi ih biti krene li proizvodnja. 'Očekujem da će se u toku slijedećeg tjedna deblokirati poslovni račun Diokija i da će se potpisati doradbeni ugovor sa strateškim partnerom generalom Čermakom, odnosno sa Crodux plinom, kako bi se konačno počelo raditi na pokretanju proizvodnje', kazao je Zdravko Rumenović, predsjednik sindikata i Nadzornog odobra Diokija.

U omišaljskoj DINI proizvodnja mora biti pokrenuta do kraja mjeseca, ako turski strateški partner ne želi ostati bez Vladinog jamstva. 'Poslije toga mi vjerojatno više nećemo željeti da produže tu garanciju iz razloga što je bilo dovoljno vremena da se sve to može ispoštovati', rekao je Šegon.

Tristotinjak radnika očekuje nastavak proizvodnje. 'Radnici više ne mogu čekati svoje plaće. Druga mogućnost je da se sklopi ugovor sa drugim strateškim investitorom, zainteresiranih ima', rekao je Predrag Mihaljević, predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije. O uspjehu predstečajnih nagodbi u DIOK-iju i DINI ovisit će i ponovno otvaranje radnih mjesta za one koji su ih, poput Bojana, izgubili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene