Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vasiljević obmanama pokušava spriječiti odgovornost pred sudovima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski kriminalac Đorđe Vasiljević, poznat i pod nadimkom Atila, izmislio je priču o tome kako su ga kriminalci iz Hrvatske kontaktirali u pokušaju da ga angažiraju za atentat na predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je načelnik Uprave kriminalističke policije RS Gojko Vasić.

"S Agencijom za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine i hrvatskim MUP-om provjerili smo sve te navode. Ocjenjujemo da se iza svega kriju Vasiljevićeve namjere da sebi osigura azil i izbjegne kaznenu odgovornost u Hrvatskoj i zatvorsku kaznu u Srbiji. To je čisto kao suza", izjavio je Vasić kako ga citira "Dnevni avaz".

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokrenuta istraga Bivši načelnik policije obavještavao osumnjičenika o istrazi koja se vodila protiv njega Davor Posilović Odbio alkotest Iz službe udaljen jedan od vodećih ljudi zagrebačke policije: Krivudao po cesti kod Zaprešića

Dodao je kako za Vasiljevića nije dobro to što je priča koju je on iznio dospjela u javnost jer je spomenuo osobe koje s tim nemaju nikakve veze, a one bi se mogle pokušati osvetiti. Policija smatra da je Vasiljevićeva sigurnost sada dovedena u pitanje.

Sličnu ocjenu dao je pomoćnik ravnatelja SIPA-e Dragan Lukač. "Nema konkretnih stvari koje bi ukazivale na utemeljenost njegovih tvrdnji", kazao je Lukač dodajući kako su Vasiljevićeve veze s kriminalcima koje je spominjao postojale, no one potječu iz prošloga razdoblja. 

>> Đorđe Vasiljević: 'Sudjelovao sam u ubojstvu Marka Sliška za klan Petračevog tjelohranitelja'

Vasiljević je uhićen 19. ožujka pri pokušaju ulaska u BiH s lažnim osobnim ispravama, nakon što je početkom godine pobjegao iz zatvora u Srijemskoj Mitrovici, gdje je bio na izdržavanju dugogodišnje zatvorske kazne zbog razbojstva.

Potom je od vlasti BiH, odnosno RS, zatražio azil tvrdeći kako je u Srbiji, odakle je pobjegao, izložen političkom progonu i prijetnjama. Policijskim istražiteljima u Bijeljini, gdje je priveden, izjavio je kako je bio u vezi s različitim kriminalnim skupinama u regiji, uključujući i one iz Hrvatske.

Najavio je kako je spreman iznijeti informacije o pripremama atentata na Dodika ako mu se osigura azil. Izjavio je kako ga je preko svojih ljudi, još u vrijeme služenja kazne u Srijemskoj Mitrovici, kontaktirao Trpimir Jandrek, bivši tjelohranitelj Hrvoja Petrača. Jandrek mu je navodno prenio ponudu za ubojstvo Milorada Dodika, za što je trebao dobiti 100 tisuća eura i lažne isprave.

Nakon što su u policiji posumnjali u utemeljenost njegovih tvrdnji, Vasiljković je odlučio šutjeti te je prekinuo komunikaciju ne samo s policijom, nego i s odvjetnikom.

Sudac Osnovnog suda u Zvorniku Zoran Dimitrijević nakon toga je donio rješenje da je potrebno provesti psihijatrijsko vještačenje Vasiljevića. On je u utorak iz Bijeljine prebačen u zatvor u Banjoj Luci a vještačit će ga se na klinici u tom gradu.

Prema pisanju hrvatskog tiska, Vasiljević je istražiteljima u Bijeljini navodno izjavio da je sudjelovao u ubojstvu Marka Sliška 2003. u Zagrebu i jednog hrvatskog odvjetnika, no isto tako je prije dvije godine za srbijanske medije rekao kako nije imao nikakve veze s ubojstvom Sliška te da je u Hrvatskoj progonjen jer je Srbin.

Nakon uhićenja kod Zvornika 20. ožujka ove godine Vasiljević je navodno izjavio i da je u Hrvatskoj radio za kriminalni klan Trpimira Jandreka, tjelohranitelja Hrvoja Petrača, poduzetnika koji je osuđen za sudjelovanje u otmici maloljetnog sina odbjeglog generala Vladimira Zagorca.

Jandrek je izjavio kako su to gluposti i kako nema što komentirati.

Hrvatska policija i tužiteljstvo tragaju za Vasiljevićem od 2002., kada je uhićena skupina razbojnika iz Bjelovara, osumnjičena da je u 28 razbojstava opljačkala oko 620 tisuća kuna. Skupinu je navodno predvodio Vasiljević koji je uspio izbjeći uhićenje, a za njim je 2003. raspisana tjeralica zbog istrage o nekoliko razbojstava na zagrebačkom području.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene