Sisački biskup oštro je kritizirao premijera Plenkovića nakon koalicije s HNS-om


Sisački biskup Vlado Košić u otvorenom je pismu oštro kritizirao premijera Andreja Plenkoviću zbog suradnje s HNS-om.

Vezani članci Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura - 3 U tijeku još jedna sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura Ursula von der Leyen i Andrej Plenković - 1 Plenković može biti zadovoljan: Bruxelles upalio zeleno svjetlo za hrvatski plan oporavka

Biskup Košić osjetio se prozvanim premijeru spočitnuti što je umjesto s Esih i Hasanbegovićem koalirao s "dojučerašnjim neprijateljem". Taj potez nazvao je "političkom prostitucijom".

Pismo biskupa Košića prenosimo u cijelosti:

"Ovo Vam pismo pišem – ovaj puta javno jer ću pismo staviti i na svoj fb – da bih Vam iznio ozbiljne probleme u koje ste se doveli, a svojim ste postupanjem doveli i čitavu Hrvatsku u velike teškoće.

Ovim koaliranjem s dojučerašnjim neprijateljem – da biste spasili svoju Vladu - Vi ste pokazali potpunu neosjetljivost za osjećaje i za vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda. Ovim potezom dobit ćete kratkoročno produljenje života ove Vlade, ali ćete dugoročno izgubiti upravo ono što je bio motto Vaše kampanje: vjerodostojnost! Ja to zovem političkom prostitucijom.

Vi ste se lišili gosp. Hasanbegovića i gđe Brune Esih, ljudi visoke moralnosti i zavidnog domoljublja, a uzeli ste u svoj klub one koji su zagovornici optužbi na račun hrvatskoga naroda, koji su protiv života, koji nemaju nacionalnog osjećaja.

To jest Vaša kompetencija – da odlučujete o strateškoj i personalnoj politici svoje stranke i Vlade kojoj ste na čelu – ali je i pravo nas, običnih građana i birača, koji Vas promatramo i imamo pravo prosuđivati, reći Vam što o tome mislimo.

Molim Vas stoga da više ne ističete da je Vaša stranka demokršćanska – jer od sada, ili barem dok ju Vi vodite, to više nije. Zar je demokršćanski da ste uveli za svoga potpredsjednika čovjeka koji sudjeluje u gay paradi, a riješili ste se čovjeka koji je sudjelovao u hodu za život?

U tom kontekstu vidim i katastrofalno zanemarivanje grada Siska, u kojem se prije izbora vodio rat između dviju frakcija Vaše stranke, a što je debelo iskoristila ponovno izabrana drugarica gradonačelnica.

Vama nije stalo do naroda, koji je 86% katolički, i to me brine jer smatram da ste pošli krivim putem te sam imao potrebu to Vam reći, premda se ne nadam da ćete o tome razmisliti i promijeniti stavove, što bih volio. Molim se za Vas, ali me Bog s obzirom na Vas više ne uslišuje.

S poštovanjem!

Mons. Vlado Košić, biskup sisački"

Podsjetimo, biskup Košić redovito komentira političku situaciju i kritizira vlast pa je tako na Facebooku krajem 2015. izrazio svoju razočaranje Mostom nakon zbog pregovora Bože Petrova i SDP-a oko sastavljanje Vlade.

"Petrov je i nesiguran - čudne li kombinacije: psihijatar i političar! - ali i posve slijep! Onaj je stari lisac, lopina i prevarant (Milanović, op.a), a ovaj naivčina i zapravo - izdajica. Neka nam se Bog smiluje!', napisao je Košić.

"Budući da će Milanović biti predsjednik sabora, taj će zakon biti brzo usvojen i onda imamo novu dinastiju bez nepotrebnog gubljenja živaca. Živio Zoran, novi hrvatski kralj! Živio Božo, nova dvorska kraljevska...(dodajte sami)!", kritizirao je  tada Košić Petrova koji je ubrzo nakon toga odlučio sastaviti vladu s koalicijom okupljenom oko HDZ-a