Borbu vode stanovnici Splita i okolnih gradova zbog sanacije odlagališta smeća Karepovac.

Galerija Vaš glas: Karepovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vaš glas: Karepovac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Vaš glas: Karepovac (Foto: Dnevnik.hr) - 3

U Karepovcu se jedva diše. Danima, posebno kad je južina udišu nesnosan miris i brinu se za svoje zdravlje.

Vezani članci Karepovac (Foto: Dnevnik.hr) Građani zabrinuti zbog smrada s Karepovca: ''2015. je podnesen zahtjev za okolišnu dozvolu koji je odbijen'' Smrad i amonijak s Karepovca širi se Splitom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Splićani se zbog Karepovca guše već danima: "Grubo rečeno, oči nam ispadaju od toga... Normalno da se čovik boji za zdravlje"

''U ponedjeljak i utorak se nije dalo živjeti bez maske. Ja sam sa sela i znam što je smrad, ali to je gore nego u svinjcu. Galebovi krepavaju, a gdje nećemo mi ljudi uginuti'', rekla je jedna gospođa opisujući situaciju pokraj Karepovca.

Iako su sanaciju deponija godinama tražili, u neposrednoj blizini deponija Karepovac teško je podnose. I u svom najnovijem tjednom izviješću Grad Split ističe kako su ispušni plinovi kao sumporovodik i lebdeće čestice metala u granicama i nisu štetni za zdravlje.

''Smrad je neugodan, ali nije otrovan, to su nam rekli stručnjaci'', rekao je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika.

Nesnosan vonj osjeti se na dane u cijelom Splitu, a u Solinu je još gore. Kada je pogodno vrijeme, idilično, ali kada krene jugo.

''Najgore je ujutro, i ono kad je južina, katastrofa, baš katastrofa'', kažu stanovnici.

Od početka radova premjestilo se 70 tisuća metara kubnih. Staro smeće se kopa i preslaže i tu nastaje smrad. Novo smeće i dalje stiže i stiže. U Splitu se u subotu zatekao i bivši ministar okoliša.

''Biootpad je taj koji generira ove mirise, fluo cijevi, elektronika, lijekovi. Ima tu i žive'', rekao je Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša.

Utješno je da će pred Badnjak radovi zastati na nekih dva tjedna, do 8. siječnja. Tako će lokalna djeca makar na školskim praznicima moći mirno disati i igrati se bez mučnine.

Vaš glas sutra može biti i u vašem mjestu. Pišite nam u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr i ostavite svoje kontakte.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju