Stanovnici Drniša imaju osjećaj da 100 godina čekaju na dovršetak kolektora za otpadne vode. Ljudi se osjećaju izbezumljeno. Kažu pročistač ne radi, a betonskim kanalom slijevaju se fekalije u rijeku Čikolu. Pitaju se što rade nadležene institucije i kada će njihovoj muci doći kraj.

Galerija


U centru Drniša eto mosta, a ispod njega Perin potok ili potok Trzbalićevac. To mjesto poznato je po neugodnom mirisu.

Vezani članci Voće durijan (Foto: Alexandra Schuler/DPA/PIXSELL) Avion s 245 putnika hitno sletio zbog užasnog smrada tropskog voća Spriječena ekološka katastrofa u Baranji (Foto: Provjereno) - 3 Prijeti li Baranji i dalje eko katastrofa? ''Rekao bih da je to nešto nevjerojatno, neki Danteov dio pakla''

''Svake godine, tu u Perinom potoku smrdi, osjeti se u cijelom Drnišu. Taj je miris iz kanalizacije pretpostavljam. Ne može se ljeti sjediti ispred kafića, baš užasno smrdi'', kažu građani.

Priznaje i sam gradonačelnik Drniša Josip Begonja: ''Fekalije su se slijevale kroz cijeli grad kroz taj potok u našu rijeku Čikolu koja bi ljeti presušila pa ne samo da bi bili mirisi neugodni, nego su se i komarci stvarali i tako dalje.''

Drniš je još 2010. započeo s projektom sustava odvodnje otpadnih voda i izgradnjom pročistača. Uložena su sredstva Evropske unije i države, 6 i pol milijuna eura. No, evo 8 godina kasnije još se priča o smradu.

''Bilo je problemima s izvođačima, mijenjale su se i Vlade, ali to bi se trebalo riješiti što ranije. Na kraju krajeva, Čikola je i zaštićeni krajobraz prirode, a svima su nam puna usta turizma'', rekao je Ante Čupić iz Drniša.

Nadležni u Gradu uvjeravaju da je neugodnim mirisima i otvorenoj kanalizaciji usred mjesta ipak došao kraj i da skupi sustav odvodnje i pročistač rade već sedam mjeseci.

''Prespajanjem fekalne kanalizacije ovdje na uređaj za pročišćavanje grada Drniša možemo slobodno reći da je tome došao kraj'', kaže Bregonja.

Neki još ne vjeruju. Grad s oko 3000 stanovnika bori se s iseljavanjem i pokušava oformiti gospodarstvo. Uvjeti života važni su svima.

Vaš glas sutra može biti i u vašem mjestu. Pišite nam u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr i ostavite svoje kontakte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr