Rubrika Vaš glas ide u Istru, točnije u mjesto Savičenta, gdje je među mještanima zavladala panika nakon što su doznali da im se u susjedstvu planira graditi kamenolom i asfaltna baza. Problem je što su u blizini tog potencijalnog projekta kuće koje se iznajmljuju turistima.

Galerija Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U inače mirnim istarskim selima Čabrunići i Cukrići zadnjih je dana poprilično burno. Ista tema na svakom koraku: kamenolom. Kažu da o planovima županije nisu ništa znali. O gradnji kamenoloma ih nitko nije obavijestio. Informacija je do njih, tvrde, došla u zadnji tren.

Vezani članci Plaža Zrće Prvi put u ovoj godini imamo više od milijun gostiju dnevno! Evo iz kojih država je u Hrvatsku stiglo najviše turista Ilustracija Planira li Zagreb uvesti redukciju vode? Mjere u Istri daju rezultate

Jedna od njih je i Loreta, čija zarada, kao i zarada mnogih Istrijana, ovisi o turizmu. Njena kuća među prvim je u nizu najbliže smještenih uz budući kamenolom.

"U zadnjih desetak godina smo počeli revitalizirati selo iznajmljujući svoje nekretnine tako da ne vjerujem da će nam gosti dolaziti kada ovdje bude buka, prašina i detonacije", rekla je Loreta Kukolja.

Ne vjeruju u studiju utjecaja na okoliš koja im je predstavljena. Pokušat će ju srušiti. Već ću napisali više od sto prigovora. S druge strane tvrtka koja je dosad već investirala 600 tisuća, a u cijelosti planira investirati 20 milijuna kuna, ima drugačiju priču o kamenolomu.

"On je dubinskog tipa. On nije vizualno izložen. Ta prašina koja bi se i stvarala se taloži u krugu od sto metara", rekao je projektant Darko Pranjić.

Nemoguće je da u deset godina, koliko se njime bave, nitko ništa nije čuo. Istarska županija u svojem je prostornom planu kamenolom upisala još 2002. Općinsko vijeće donijelo je odluku kojom će sad tražiti brisanje tog istog prostornog plana.

"Treba pretpostaviti da je možda neznanje, dakle možda nedovoljan tijek i protok informacija prema mještanima, jedini uzrok ovakve sadašnje reakcije", rekao je Alen Doblanović, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela općine Savičenta. "Općina je stala iza svojih mještana", dodao je.


Vaš glas sutra može biti i u vašem mjestu. Pišite nam u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr i ostavite svoje kontakte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju