Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vaš glas u Istri

Zaradi od turizma prijeti novi kamenolom: ''Ne vjerujem da će nam gosti dolaziti kada budu prašina i detonacije''

Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Rubrika Vaš glas ide u Istru, točnije u mjesto Savičenta, gdje je među mještanima zavladala panika nakon što su doznali da im se u susjedstvu planira graditi kamenolom i asfaltna baza. Problem je što su u blizini tog potencijalnog projekta kuće koje se iznajmljuju turistima.

U inače mirnim istarskim selima Čabrunići i Cukrići zadnjih je dana poprilično burno. Ista tema na svakom koraku: kamenolom. Kažu da o planovima županije nisu ništa znali. O gradnji kamenoloma ih nitko nije obavijestio. Informacija je do njih, tvrde, došla u zadnji tren.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Jedna od njih je i Loreta, čija zarada, kao i zarada mnogih Istrijana, ovisi o turizmu. Njena kuća među prvim je u nizu najbliže smještenih uz budući kamenolom.

"U zadnjih desetak godina smo počeli revitalizirati selo iznajmljujući svoje nekretnine tako da ne vjerujem da će nam gosti dolaziti kada ovdje bude buka, prašina i detonacije", rekla je Loreta Kukolja.

Ne vjeruju u studiju utjecaja na okoliš koja im je predstavljena. Pokušat će ju srušiti. Već ću napisali više od sto prigovora. S druge strane tvrtka koja je dosad već investirala 600 tisuća, a u cijelosti planira investirati 20 milijuna kuna, ima drugačiju priču o kamenolomu.

"On je dubinskog tipa. On nije vizualno izložen. Ta prašina koja bi se i stvarala se taloži u krugu od sto metara", rekao je projektant Darko Pranjić.

Nemoguće je da u deset godina, koliko se njime bave, nitko ništa nije čuo. Istarska županija u svojem je prostornom planu kamenolom upisala još 2002. Općinsko vijeće donijelo je odluku kojom će sad tražiti brisanje tog istog prostornog plana.

"Treba pretpostaviti da je možda neznanje, dakle možda nedovoljan tijek i protok informacija prema mještanima, jedini uzrok ovakve sadašnje reakcije", rekao je Alen Doblanović, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela općine Savičenta. "Općina je stala iza svojih mještana", dodao je.


Vaš glas sutra može biti i u vašem mjestu. Pišite nam u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr i ostavite svoje kontakte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene