Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je da će se najvjerojatnije poštovati rokovi za reviziju master-plana hrvatskoga zdravstva i da će se taj dokument naći u saborskoj proceduri početkom rujna.


Odgovarajući na novinarsko pitanje, objasnio je da će se do kraja tjedna obaviti razgovori s čelnicima bolnica, nakon čega slijede dodatne konzultacije s timom koji je usporedio nalaz konzultanata iz inozemstva s brojkama iz nacionalnog plana.

Vezani članci Sabor o proračunu - 3 Nakon nedavnih skandala Sabor ipak prihvatio Izvješće glavne državne odvjetnice Marko Kutleša Od koronavirusa preminula trudnica: ''To nas dosta emotivno iscrpljuje, znamo da je većina tih smrti nepotrebna''

Radit će se i usporedba s nalazima ustanova te usporedba s izvršenjem u prvih šest mjeseci ove godine po podatcima HZZO-a.

Na novinarsko pitanje što se događa s listama čekanja, ministar je odgovorio kako se one smanjuju i da više od 100 ljudi u HZZO-u radi na pozivanju pacijenata i zdravstvenih ustanova kako bi se pacijenti pomaknuli na ranije termine.

Rekao je da je pilot-projekt proveden u Karlovcu na dječjoj populaciji, gdje su svi koji su imali termine najesen ili početkom iduće godine naručeni do kraja kolovoza.

Milanović: Masterplan bolnica nije propao

Osim Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, ministar Varga posjetio je i Opću bolnicu u Zaboku.

Odgovarajući na pitanja u vezi s tom bolnicom, potvrdio je da je ona obavila razgovor s timom koji radi reviziju master-plana.

U ovom trenutku još se ne znaju rezultati tog intervjua, ali rečeno je da zabočka bolnica nije samo bolnica Krapinsko-zagorske županije. Oko 800 tisuća stanovnika užeg područja Zagreba također će se koristiti kapacitetima zabočke bolnice. To je najnovija bolnica izgrađena u Republici Hrvatskoj i ima infrastrukturu, opremu i kadrove koji mogu obavljati visoko kvalitetne zdravstvene usluge, rekao je ministar.

Odgovarajući na pitanje o sanaciji preostalih dugova bolnica, istaknuo je da slijedi druga faza, tj. druga polovica aplikacije financijskih sredstava u vezi sa sanacijom u ovoj godini. Riječ je o iznosu od 3,1 milijardu kuna.

Ministar je objasnio da je Ministarstvo financija odgodilo isplatu tog novca, što je trebalo biti učinjeno krajem lipnja, a odgođeno je zbog određenih dugova Hrvatskim autocestama.

Ministar vjeruje da će se tijekom ljeta ili rane jeseni platiti i ti dugovi.

Budući se ministar sastao s čelnicima zdravstvenih ustanova u županiji, a na pitanje da ocijeni stanje rekao je kako je riječ o županiji koja "daje veliki značaj zdravstvu i zdravstvenim uslugama". Pohvalio je viziju kako bi zdravstvo trebalo izgledati u toj županiji u 21. stoljeću.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izjavio je nakon sastanka da je ministar potvrdio kako je zabočka bolnica preblizu Zagrebu a da se stanovnici glavnoga grada njome ne koriste. Zabočka je bolnica, naime, integrirana u KBC Sestara milosrdnica.

Ta bolnica nakon nabave još jednog dijela opreme može biti na usluzi mnogo širem krugu ljudi, rekao je Kolar, ističući kako se nije očekivalo da će master-plan zaobići bolnicu u Zaboku, ali, dodao je, prvotni plan bio je nerealan i neprihvatljiv za Krapinsko-zagorsku županiju.

Župan misli da se neće smanjiti broj postelja u zabočkoj bolnici. Kako je rekao, većina zdravstvenih ustanova u županiji do prije godinu dana, sve do drastičnog smanjenja limita bolnicama, poslovala je pozitivno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju