Opća bolnica Varaždin prva je bolnica u Hrvatskoj u kojoj je instaliran jedinstveni transportni sustav zračne pošte Tempus600 za laboratorijske uzorke koji se šalju putem cijevi, između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija.

Galerija Opća bolnica Varaždin uvela sustav zračne pošte - 9 Opća bolnica Varaždin uvela sustav zračne pošte - 8 Opća bolnica Varaždin uvela sustav zračne pošte - 7 +5 Opća bolnica Varaždin uvela sustav zračne pošte - 6

Sustav vrijedan oko milijun kuna u funkciji je od studenoga prošle godine, a novinarima je predstavljen u ponedjeljak. Zračna pošta koja se sastoji od ulazne stanice, transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat u laboratoriju, omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta do laboratorija unutar nekoliko sekundi te brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, naglašeno je.

Vezani članci Andrej Plenković i Radimir Čačić ''Plenkoviću sada treba buldožer poput Čačića u Vladi.'' Pitali smo ga je li zainteresiran Radimir Čačić Čačić pojasnio što je mislio kad je rekao da je Banožić "potkapacitiran" te kazao je li se zbog toga ispričao premijeru

"Ovaj je sustav veliki napredak u radu i zbrinjavanju te pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, odnosno Hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti, jer uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij za 25 do 31 sekundu", kazala je voditeljica laboratorija Ivanka Ostroški.

U dnevnoj bolnici dnevno se zaprima od 600 do 650 pacijenata, a s odjela Interne u laboratorij dolaze uzorci dvjestotinjak pacijenata. "Sve to može ići zračnom poštom, uz neka manja ograničenja za specifične i osjetljive uzorke tipa ekstra vaskularnih tekućina i slično", rekla je Ostroški.

Instaliran i u Zadru

Nakon Varaždina takav sustav instaliran je u Zadru, dok je u svijetu postavljen u 124 bolnice u 21 zemlji.

Varaždinski župan Radimir Čačić ustvrdio je da samo zemlje s najvišom razinom kvalitete medicinske usluge imaju takav sustav. "U realnom vremenu stižu uzorci, potpuno zaštićeno, nema mogućnosti greške, sve je kompjutorski praćeno, s bar kodom", rekao je.

"Instaliranje sustava Tempus600 omogućili su radovi koji se trenutno obavljaju u varaždinskoj bolnici - izgradnja nove zgrade objedinjenog hitnog prijema i dnevne kirurgije", kazao je Čačić.

Uzorci zaprimljeni zračnom poštom ulaze odmah u obradu, a od analize laboratorijskih uzoraka do isporuke gotovih rezultata kliničarima prođe najviše sat vremena, rečeno je na predstavljanju sustava.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju