Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva u Hrvatskoj

Varaždinska bolnica ima novi sustav transporta uzoraka: "Nakon vađenja krvi, ona dolazi u laboratorij za 25 do 31 sekunde"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća bolnica Varaždin prva je bolnica u Hrvatskoj u kojoj je instaliran jedinstveni transportni sustav zračne pošte Tempus600 za laboratorijske uzorke koji se šalju putem cijevi, između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija.

Sustav vrijedan oko milijun kuna u funkciji je od studenoga prošle godine, a novinarima je predstavljen u ponedjeljak. Zračna pošta koja se sastoji od ulazne stanice, transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat u laboratoriju, omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta do laboratorija unutar nekoliko sekundi te brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, naglašeno je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠEF REFORMISTA Čačić žestoko opleo po HDZ-u zbog izbornog modela: "Kriminal umreženih partijskih državnih struktura" Slika nije dostupna SASTANAK U BANSKIM DVORIMA Medved potvrdio da Čačić prelazi u opoziciju: "Koalicija sa 76 ruku vrlo dobro funkcionira i bit će čvrsta"

"Ovaj je sustav veliki napredak u radu i zbrinjavanju te pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, odnosno Hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti, jer uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij za 25 do 31 sekundu", kazala je voditeljica laboratorija Ivanka Ostroški.

U dnevnoj bolnici dnevno se zaprima od 600 do 650 pacijenata, a s odjela Interne u laboratorij dolaze uzorci dvjestotinjak pacijenata. "Sve to može ići zračnom poštom, uz neka manja ograničenja za specifične i osjetljive uzorke tipa ekstra vaskularnih tekućina i slično", rekla je Ostroški.

Instaliran i u Zadru

Nakon Varaždina takav sustav instaliran je u Zadru, dok je u svijetu postavljen u 124 bolnice u 21 zemlji.

Varaždinski župan Radimir Čačić ustvrdio je da samo zemlje s najvišom razinom kvalitete medicinske usluge imaju takav sustav. "U realnom vremenu stižu uzorci, potpuno zaštićeno, nema mogućnosti greške, sve je kompjutorski praćeno, s bar kodom", rekao je.

"Instaliranje sustava Tempus600 omogućili su radovi koji se trenutno obavljaju u varaždinskoj bolnici - izgradnja nove zgrade objedinjenog hitnog prijema i dnevne kirurgije", kazao je Čačić.

Uzorci zaprimljeni zračnom poštom ulaze odmah u obradu, a od analize laboratorijskih uzoraka do isporuke gotovih rezultata kliničarima prođe najviše sat vremena, rečeno je na predstavljanju sustava.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene