Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnja u nizu prevara

Varaju na svakom koraku: Prodaju nam kozji sir od - kravljeg mlijeka

Kravlji sir prodaje se kao kozji (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Kravlji sir prodaje se kao kozji (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatske potrošače, čini se, varaju na svakom koraku. Zadnja u nizu prevara otkrila je inspekcija mlijeka i mliječnih proizvoda. Pa tako, među ostalim, platite kozji sir, a dobijete onaj s kravljim milijekom.

Nepravilnosti je mnogo, deklaracije ne odgovaraju stvarnom stanju. Netočni postotak masti, dodana voda pa čak i kozji sir od kravljeg mlijeka. Ministar kaže, svi će se prekršaji sankcionirati.

Pročitajte i ovo Paški sir - 4 "Porezni rekorder" Slijedi li novo poskupljenje mnogim Hrvatima omiljene namirnice? Proizvođači traže smanjenje stope PDV-a Ilustracija Krađa na odmorištu Policija nema pojma kako: Lopovi ukrali više od 200 kila sira

„Kažnjavamo sukladno zakonu, propisujemo kazne, prekršajne, u nekim slučajevima čak i kaznene odredbe“, poručuje ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

I inspekcijskih nadzora će, kaže, biti više, no iz oporbe smatraju, to nije dovoljno.

„Vidimo da nisu do kraja učinkovite. Cijeli niz je prevare potrošača osobito kod potrošnje hrane“, kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

Mostovac Tomislav Panenić pak poručuje kako je problem u tome što se „nalazi inspekcije ne provode da se sankcionira one koji su odgovorni“

Iako se pokoja nepravilnost nađe i u domaćim proizvodima uglavnom se prstom upire u one uvozne.

„Sugeriram potrošačima iz mog iskustva i onog što mi radimo da sigurno mogu imati najviše povjerenja u hrvatske proizvode“, tvrdi ministar.

Nacionalni programa zaštite potrošača za razdoblje od 2017.-2020. , vidljivo je iz samog imena kasni. O njemu se u Saboru raspravljalo tek danas.

„Evo 2005. g. u Zakonu u GMO stoji obaveza da se označava GMO hrana“, kazao je Bunjac danas u Saboru.

Međutim, sad je 2018.g, a ta hrana još uvijek nije označena. Prošle godine samo je Ministarstvo poljoprivrede izvršilo 50.000 inspekcijskih nadzora. Ove godine za njih je osigurano još 13 milijuna kuna više. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene