Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje sanaderu

Vanđelić: MOL zanemario obvezu moderniziranja Ininih rafinerija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predstavnik u Ininom nadzornom odboru Damir Vanđelić izjavio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanderu da je mađarski MOL kao strateški partner u Ini zanemario obvezu moderniziranja Ininih rafinerija te da je odgovoran i za propuste zbog kojih je hrvatska naftna kompanija izgubila tržišni udjel u zemljama regije.

Izmjenama međudioničkog ugovora koji je 2009. s MOL-om potpisala vlada optuženog Sanadera propisana je obveza moderniziranja rafinerija u Rijeci i Sisku. No, kako ugovor ne predviđa nikakve penale modernizacija nije dovršena, kazao je Vanđelić svjedočeći na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a optuženom da je za 10 milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini.

Svjedok je dodao i da po odredbama izmijenjenog ugovora nadzorni odbor nema mogućnosti utjecati na godišnji proračun i investicijski plan. Djelomično i zbog zapostavljanja modernizacije Ina je izgubila dio regionalnog tržišta pa je u BiH, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori njen tržišni udjel pao s 32 posto na 20 posto, ustvrdio je Vanđelić.

Pad je, kaže, pojačan 2009. i 2010. pa je samo u te dvije godine u regiji izgubljeno više od 14 posto tržišnog udjela.  Upitan tko je Ini preuzeo dio tržišnog kolača odgovorio je da je riječ o tržištu na kojem strateški partner MOL djeluje i samostalno te je istovremeno povećao svoj tržišni udjel.

No, na izravno pitanje Sanaderove obrane je li MOL ušao u vlasništvo Ine kako bi sabotirao rad te kompanije Vanđelić je kazao da takve zaključke ne može donositi. 'Smatram da se mađarska strana u Ini ponaša sukladno odredbama izmijenjenog međudioničarskog ugovora, a štetu treba utvrditi detaljnim vještačenjem', kazao je Vanđelić.

Upitan mora li dioničar s većim dioničkim paketom imati i osjetno veća upravljačka prava, ustvrdio je da to nije nužno. Potvrdio je i da je izmjenama međudioničkog ugovora bilo previđeno i izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja koje u konačnici nije realizirano u cijelosti. USKOK, naime, tvrdi da je Sanader primio mito i kako bi Inu prije prepuštanja MOL-u oslobodio dijela koje gomila gubitke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovio svjedočenje Suđenje Ina-MOL: Fazekas tvrdi da pet milijuna eura na računu Roberta Ježića nije bilo namijenjeno Sanaderu Slika nije dostupna Nastavak suđenja za INA-MOL Svjedočio Robert Ježić: Plaćali su se troškovi dečka Sanaderove kćeri u New Yorku, to je koštalo 250.000 eura

>> Sanader nekadašnje kolege i prijatelje nazvao kriminalcima

Član NO Ine kojega je na to mjesto imenovala vlada Jadranke Kosor na sudu je ustvrdio i da hrvatski predstavnici u upravi ne mogu utjecati na Inino poslovanje, ali i da su nakon izmjene upravljačke strukture zapostavljena dva ključna cilja, hrvatska energetska stabilnost i povećanje Ininog tržišta.

Slično su prošloga tjedna ustvrdila i dva hrvatska predstavnika u Ininoj upravi, Ivan Krešić i Davor Mayer, koji su, među ostalim, posvjedočili da su prepuštanjem upravljačkih prava MOL-u zakinuti hrvatski interesi, s obzirom da je Ina "kičma" hrvatskog energetskog sustava.

Na te je iskaze, kao i na današnji Vanđelićev, prigovorila Sanaderova obrana.  'Radi se o kontradiktornom i manipulirajućem iskazu. Svjedok de facto iznosi tvrdnje da je MOL kupio Inu kako bi je uništio', prigovorio je Vanđelićevom iskazu Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Dodao je da je svjedočenjem postignuta svrha i to ne samo na sudu nego i u javnosti.

'Želi se stvoriti dojam da se Ina pokušava uništiti od strane MOL-a', zaključio je Prodanović. Osim za primanje mita od mađarskog MOL-a, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke kod koje se Hrvatska u ratno vrijeme zadužila za kupnju zgrada nekoliko veleposlanstava.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 26. travnja, kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti predsjednik Ininog nadzornog odbora Davor Štern. Sanader će u međuvremenu u ponedjeljak sjesti na optuženičku klupu u slučaju Fimi media. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene