Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, kazao je kako brzina zatvaranja poglavlja ovisi o Hrvatskoj, ali kako će pregovori zasigurno biti teški. Komentirao je i navodno pismo koje je Sanader uputio Europskoj komisiji.


Na predstavljanju izvješća o napretku Hrvatske, Vandoren je prvenstveno naglasio složenost pregovora o poglavlju 'Pravosuđe i temeljna prava'. 'Nužno je ostvariti napredak u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i poštivanju temeljnih prava', rekao je Vandoren.

Vezani članci Ivan Malenica Malenica odgovorio GRECO-u: Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa preuzelo je praksu koja nema temelja u zakonu Slika nije dostupna EK nam zamjera nedovoljnu borbu protiv korupcije

>> EK preporučila kandidatski status za Crnu Goru, za Albaniju ne

Naglasio je kako je Hrvatska dosad ostvarila veliki napredak u pregovaračkom procesu s Europskom unijom, ali kako se također mora 'pozabaviti nasljeđem rata, kao što su problem izbjeglica, ratnih zločina i pune suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine'.

Na novinarsko pitanje o točnom datumu ulaska Hrvatske u EU, rekao je da tempo ovisi o spremnosti Hrvatske 'koja mora uvjeriti 27 zemalja EU-a i Europsku komisiju da je spremna' te da je ostvarila potrebne gospodarske, političke, zakonodavne i pravosudne reforme. Nijedno od preostalih poglavlja neće biti lako, ali sve je u hrvatskim rukama', rekao je Vandoren.


Na pitanje o tvrdnji bivšega premijera Ive Sanadera da je on žrtva političkih progona na putu Hrvatske u Europsku uniju, o čemu je Sanader navodno pisao Europskoj komisiji i veleposlanicima EU-a u Zagrebu, Vandoren je rekao kako ta pisma nije vidio, a Europska komisija nije potvrdila primitak. (Hina)