Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Flego o optužnici: Ministarstvo je preko noći promijenilo tumačenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarskog župana Valtera Flegu Uskok tereti da je kao gradonačelnik Buzeta sebi i suradnicima nezakonito povećao plaće i tako oštetio gradski proračun.

Istarski župan Valter Flego, kojeg Uskok tereti da je kao gradonačelnik Buzeta sebi i suradnicima nezakonito povećao plaće i tako oštetio gradski proračun, izjavio je u ponedjeljak kako je neshvatljivo da je Ministarstvo uprave sada promijenilo tumačenje da su te plaće isplaćene po zakonu i da sada traži sankcije.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio USKOK Detalji bizarnog slučaja iz Pule: Županijski tužitelj tražio prijatelja da mu poništi kaznu za parkiranje Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

'Neshvatljivo je da u demokratskoj državi jedno ministarstvo može preko noći promijeniti tumačenje, hladnokrvno dezavuirati ured za državnu reviziju i tražiti sankcije za nešto što su još jučer proglasili besprijekornim', navodi u pisanoj izjavi za javnost Flego te ističe kako vjeruje da je sve radio po zakonu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA Flego nezakonito povećao plaće sebi i zaposlenicima?

'Plaća gradonačelnika grada Buzeta, dužnost koju sam obnašao od 2005. do 2013. godine, nikada nije bila sporna i oduvijek je poznata javnosti', rekao je Flego i dodao kako je to utvrdilo i Ministarstvo uprave čiji su predstavnici u rujnu 2010. dali nedvojbeno tumačenje kojim se potvrdilo da su plaće u Buzetu isplaćene samo i isključivo u skladu sa zakonom.

'Podsjećam, tu je i nalaz državne revizije koja je za rad gradske uprave Buzeta i isplate plaća dala čistu peticu. Zašto je, u kojem trenutku i s kojom svrhom moja plaća postala sporna, morate pitati Ministarstvo uprave', poručio je Flego u pisanoj izjavi za javnost.

U našoj zemlji, dodao je Flego, 'puno toga se danas propituje, pa neka se i ovaj predmet ispita'.

Optužnica: Oštetio proračun za 539 tisuća kuna

Uskok, koji je protiv Flege podigao optužnicu, tereti ga da je zloporabom položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna. Na teret mu stavlja da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela grada Buzeta protuzakonito povećao plaće.

Kako bi to učinio, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010., donio je pravilnik o radu buzetske gradske uprave na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, naveo je Uskok u optužnici. Za troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto, a ostalim suradnicima po 10 posto.

Novim Zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi, međutim, određeni su novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave. Donošenjem protuzakonitog pravilnika, Flego je sebi pribavio nepripadajuću imovinsku korist od 66.074,24 kune, a suradnicima 175.568,43 kune. Isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće proračun Buzeta oštećen je za 539.543,22 kune, tvrdi Uskok koji je optužnicu protiv Flege podigao na Županijskome sudu u Rijeci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene