Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaključak slovenskoga parlamenta po kojemu ta država ima izlaz na otvoreno more te kontrolira cijeli Piranski zaljev i svojim teritorijem smatra istarske zaseoke na lijevoj obali Dragonje i katastarsko područje međimurskog mjesta Svetog Martina na Muri ne prejudicira granicu, nego izražava stalna stajališta Slovenije, prvi put izražena u jednom takvom parlamentarnom dokumentu, izjavio je predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl.


'To nije prejudiciranje nego konstatacija realnog stanja na dan 25. lipnja 1991. godine o čemu druga strana, to dopuštam, može imati drukčije mišljenje', rekao je Vajgl za slovenski dnevni list 'Indirekt'. Osim političkih izjava mnogih svojih predstavnika, Slovenija dosad nije imala dokument koji bi nedvojbeno navodio da su njezina tijela provodila suverenost u zaseocima na lijevoj obali Dragonje i na lijevoj obali Mure te da je imala teritorijalni dodir s otvorenim morem i provodila jurisdikciju nad cijelim Piranskim zaljevom, dodao je.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Novi režim na granici: Slovenija objavila tko sve i pod kojim uvjetima od utorka smije u zemlju Granični prijelaz, ilustracija S potvrdom o cijepljenju slobodno u susjednu zemlju, ali za povratak u Hrvatsku treba negativan test

'Naše stajalište i prije je bilo takvo, ali dosad nismo imali dokument u takvom obliku', rekao je Vajgl. U pregovorima s Hrvatskom Slovenija je uvijek bila za dijalog, rekao je Vajgl i dodao kako su uvijek bili 'jako oprezni kako ne bi ispali nepopustljivi i nespremni na kompromis jer nisu htjeli zaoštravanje odnosa, dok se hrvatska strana time manje opterećivala'.

Vajgl je rekao da je parafirani sporazum Drnovšek-Račan u Hrvatskoj srušen zbog pritiska hrvatskih stručnjaka za međunarodno pravo koji ga nisu odobravali i koji cijelo vrijeme zastupaju stajališta koja demantiraju njihovi vlastiti udžbenici. Na sugestiju novinara 'Indirekta' Vajgl je potvrdio da su za cijelo vrijeme prijepora oko granice hrvatska politika, struka i mediji u 'kolaboraciji'.

>> Mesić: 'Volio bih da Slovenija iz ovog izvuče pouku'

Vajgl je rekao da je pročitao izjavu predsjednika Mesića u kojoj je kazao da Hrvatska neće prihvatiti kompromis kojim bi prepustila svoj teritorij i odgovorio da Slovenija ne želi ništa tuđe. 'Ali, potreban je ozbiljan razgovor čiji taj teritorij jest', rekao je.'No, ako je nekome važnije nahraniti svoje nacionaliste, zavidljivce i ekstremiste svih vrsta, on zatvara vrata konstruktivnom i kreativnom pristupu i na kraju će platiti račun. Hrvatska mora prihvatiti realnost - a to je da je Slovenija članica Europske unije i NATO-saveza', rekao je predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta.