Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne očekuje puno od sastanka

'Volio bih da Slovenija iz ovoga izvuče pouku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u subotu u Splitu kako ne očekuje 'ništa posebno' od sastanka hrvatskoga i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora u utorak u Mokricama.

'Ne znam što se može novo dogoditi', rekao je Mesić odgovarajući na novinarska pitanja o očekivanjima od sastanka dvojice premijera. Ostala je samo dvojba 'hoće li Slovenci prikupiti 40.000 potpisa potrebnih za referendum' o ulasku Hrvatske u NATO, dodao je Mesić nakon otvorenja Sajama maslinara Sredozemlja 'Maslina Split 2009.', čiji je i pokrovitelj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što su razgovarali? Tajno se sastali Ivo Sanader i Stjepan Mesić Slika nije dostupna Nakon 'košarice' Sanader i Pahor telefonom dogovorili sastanak za početak svibnja

>> Pahor optimistično o mogućoj obustavi referenduma

>> Povijesne karte potvrđuju da je lijeva obala Mure hrvatski državni teritorij

>> Jandroković: Ljubljani vrlo liberalan režim, ali ne i teritorij

>> Sastanak župana: 'Mi u pograničnim županijama najbolje znamo kakva je situacija na terenu'

Predsjednik je podupro saborski zaključak u svezi s graničnim sporom sa Slovenijom, kojim je izraženo neslaganje sa sadržajem zaključka o zaštiti slovenskih državnih interesa pri pristupanju Hrvatske NATO-savezu i koji je prije tri dana prihvatio slovenski Državni zbor.

'Ako jedna država kaže da je njezin teritorij na prostoru druge države, onda druga država mora na to odgovoriti. Slovenska politička elita jednostavno dolazi u kontradikciju, oni kažu - ne smijemo prejudicirati granicu, a njihov parlament donese odluku da je čitav Piranski zaljev slovenski. Za mene tu rasprava prestaje i treba ići na Međunarodni sud pravde u Haagu ili na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Mislim da je to logično rješenje', rekao je Mesić.

Predsjednik je podupro saborski zaključak u svezi s graničnim sporom sa Slovenijom Istaknuo je da je ta akcija koju vodi slovenska politika nepotrebna Sloveniji, Hrvatskoj i cijeloj našoj regiji.'Ulazak Hrvatske u EU i NATO motivirao bi sve zemlje bivše Jugoslavije da ispunjavaju europske standarde i uvjete i da streme k Europi', rekao je Mesić.

Ponovio je da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo otvoreno i kada je Slovenija ulazila u EU, ali Hrvatska tada Sloveniji nije pravila probleme. 'Žalosti me što nas Slovenija na ovaj način zaustavlja upravo u vrijeme kada završavamo pregovore za ulazak u EU', rekao je hrvatski predsjednik. 'Volio bih da Slovenija iz toga izvuče neke pouke i da ovo što je dosad napravljeno bude ispravljeno u ovo malo vremena koje je ispred nas', naglasio je Mesić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene