Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U skladu s međunarodnim pravom'

Vajgl: Slovenija mora zaštititi interese pomorske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je sklona hrvatskom članstvu u EU, ali mora zaštititi svoje interese kao ‘pomorska država koja ima kontakt s otvorenim morem’, izjavio je predsjednik odbora za vanjsku politku slovenskog parlamenta i kandidat na skorim izborima za Europski parlament Ivo Vajgl.

‘Odgovor na Rehnov prijedlog izražava našu spremnost na kompromis, a uvjet da dođe do sporazuma o arbitraži je da se zaštite nacionalni interesi Slovenije kao pomorske države s kontaktom s otvorenim morem’, izjavio je Vajgl u Brkinima na jednoj proslavi slovenskih partizana-veterana. Slovenija je sklona ulasku Hrvatska u EU, ali bi hrvatski političari umjesto izražavanja ‘odbojne i agresivne retorike’ i ‘prejudiciranja granice’ morali razmisliti o slovenskim prijedlozima na Rehnov plan, kako bi se granično pitanje riješilo ‘u zajedničkom interesu’, dodao je Vajgl, a prenijeli slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica Slika nije dostupna Ništa ne gubi Tuerk: Arbitražom Slovenija jača pomorski status

'Slovenske dopune na Rehnov prijedlog u skladu s međunarodnim pravom'

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk rekao izjavio je da su dopune što ih Slovenija namjerava dati na Rehnov prijedlog ‘u skladu s međunarodnim pravom’. Tuerk je u Amanu na međunarodnoj konferenciji na kojoj sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, gdje je odmah reagirao na Mesićevu izjavu da će se granični spor sa Slovenijom prije ili kasnije riješiti na načelima međunarodnog prava.

>> 'Očekivali smo manje apetite Slovenije'

>> 'Takva je retorika bila za vrijeme Miloševića'

>> 'Slovenija ucjenama zaustavlja proširenje'

‘Slovenija će i dalje u skladu s međunarodnim pravom štititi svoje legitimne interese i zauzimati se za konstruktivna rješenja’, rekao je Tuerk slovenskim novinarima koji prate njegov posjet Jordanu. ‘Slovenski amandmani na Rehnov prijedlog u skladu su s međunarodnim pravom, a takva će biti i sva rješenja’, rekao je Tuerk.Tuerk je pred izbor za predsjednika države bio profesor međunarodnog prava na ljubljanskom sveučilištu, a prije toga godinama diplomat i predstavnik svoje države u UN-u.

Konfrontacija nije put prema napretku

‘Verbalna konfrontacija nije put prema napretku nego treba naći pravno rješenje koje će koristiti objema stranama. Predlažem da se završi s pregrijanom retorikom i da se poslušaju argumenti slovenske strane’, rekao je Tuerk u subotu u Amanu kako prenose slovenski mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene