Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tim stručnjaka, koji je pratio zdravstveno stanje 13-ero djece iz Osnovne škole u Soblincu kod Sesveta, koja su 1. veljače prevezena u bolnicu zbog zdravstvenih tegoba, a ubrzo potom puštena kućama, utvrdio je da su uzroci lošeg stanja bile tegobe poznate od ranije, početak infekcije gornjih dišnih puteva praćen visokom temperaturom te sugestivna reakcija.


Tim stručnjaka, u kojemu su bili epidemiolog, školski liječnik,
psiholog, pedagog i roditelji, ujedno su zaključili da su lošijem zdravstvenom stanju pridonijele i vremenske prilike (jugo) koje su prije desetak dana potencirale neugodne mirise iz kanalizacije, priopćila je danas ravnateljica soblinečke Osnovne škole Ivana Granđe Leonida Udovičić.

Vezani članci Posljedice potresa u Zagrebu Peticija za siguran put do škola: "Centar Zagreba nije siguran, postavite zaštitne koridore" Slika nije dostupna Djeca sve osjetljivija na zagađenje

"Prilikom utvrđivanja razloga lošeg stanja djece, razmatrane su sve mogućnosti koje su mogle dovesti do pojave opisanih simptoma. Isključene su sumnje u trovanje hranom, mogući strah od ispita, trovanje plinovima, inhalacije lakim drogama, moguća skupna autosugestija i dr.", ističe se u priopćenju.

U školi je već ranije proveden sanitarni, epidemiološki i policijski pregled, a iz preventivnih razloga naručene su i dodatne mikrobiološke analize čistoće školske kuhinje, hrane, prostorija u kojima su učenici boravili i sanitarnih postrojenja.

Rezultati analiza isključili su trovanje hranom ili toksičnim
plinovima čiji bi izvor bio u školi, tako da će školska kuhinja s
radom nastaviti sutra, navodi ravnateljica Leonida Udovičić.