Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Jandroković Leki: Izvrstan je komentar da ste vi batler premijera Milanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutrošnja rasprava u Saboru brzo se zahuktala na relaciji HDZ-SDP.

Na samom početku sjednice, na zahtjev svih klubova zastupnika oporbenih strananka, odobrena je desetominutna stanka kako bi klubovi raspravili o situaciji s 'lex Perković'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Nakon stanke prvi je riječ dobio HDZ-ov Davorin Mlakar. 'Jučer smo svjedočili govoru predsjednika vlade o stanju društva i države. Ono je povijesno po novom poslovniku koji ste donijeli i koji je omogućio ono o čemu smo govorili, a to je potpuna politička prevlast vlade nad parlamentom. To smo svjedočili jučer, od vremena koje je ostavljeno Vladi da iznesemo izvješće i vremena koje je ostavljeno klubovima da iznesu svoje mišljenje', rekao je Mlakar i ponovno zamjerio premijeru Milanoviću što je jučer otišao iz Sabora.

'Ono što je jučer rekao predsjednik Vlade mnogi nismo imali priliku komentirati', dodao je Mlakar na što ga je predsjednik Sabora Josip Leko upozorio jer nije najavio da će o tome govoriti

Mlakar se tada osvrnuo na 'lex Perković'. 'Čuli smo od presjednika samo jednu čvrsto stajalište, a to je da će biti još čvršći u odnosima s EU. Od potpredsjednice Vlade Vesne Pusić smo čuli kako postoji dogovor s EU kako izaći iz ove političke krize, ali još uvijek nemamo odgovor što će konkretno nastati oko štete koja je ovim zakonom nastala', rekao je Mlakar i dodao kako njegova stranka ima vrlo jednostavno rješenje i potvrdio da su u saborsku proceduru uputili Zakon o stavljanju izvan snage Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU.

Nakon HDZ-a riječ su dobili Laburisti. 'Da nismo usvojili novi poslovnik koji je akt o zaštiti lika i djela Zorana Milanovića ne bi uzimali stanke. Nismo jučer imali dijalog nego monolog koji se nije doticao stvarnosti, nije odgovorio ni na jedno pitanje, ali se usudio reći kako opozicija nije dala nijeda prijedlog', rekao je Branko Vukšić iz Laburista. Premijerov stav oko branjenja dugniteta i suvereniteta Hrvatske 'lexom' Vukšić je nazvao licemjerjem.'Smatramo da je zakon štetan i da ne koristi Hrvatskoj, premijer jača mišiće zakonom, svađa se s EU oko, za Hrvatsku, nebitnih stvari, zašto to čini? Nije odgovorio, ali je rekao da nismo dali nikakav prijedlog. Dali smo ga', rekao je Vukšić.

Boro Grubišić iz HDSSB-a zamjera usporedbu udbaša i hrvatskih branitelja. 'Došlo je do tihog izjednačavanja branitelja s udbašima, a to nije tako, branitelji nemaju veze s 'dislex Perković', rekao je Grubišić aludirajući na disleksiju, poremećaj učenja i čitanja, dodavši kako 'očito netko nije dobro čitao poglavlje 23'. 'Nadam se da su i ovi na vlasti shvatili da su u disleksiji. Treba odškrinuti vrata svim nedjelima i zlodjelima, a branitelji, to nek gospodin Milanović sveže mačku o rep', rekao je Boro Grubišić.

Jadranka Kosor rekla je kako je duboko razočarana što se jučer nije saznalo hoće li se, kada i kako ova kriza riješiti. 'Ako dan nakon što nam se premijer obratio i rekao puno toga, a da nijednom rječju nije rekao kako će se riješiti kriza, to nije dobro za Hrvatski parlament', rekla je Kosor i podjsetila kako je jedino klub GGS-a i nezavisne zastupnice Jadranke Kosor podnio amandman kad se glasovalo i izmjenama i dopunama spornog zakona.

>> VIDEO Premijer se vratio u Sabor: Evo što je odgovorio oporbi

Zasjedanje se nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima Vlada predlaže pripajanje Državnog ureda za trgovinsku politiku Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Izmjene je predstavio ministar Arsen Bauk.

U Vladi kažu kako će pripajanje tog ureda omogućiti kadrovsko jačanje Ministarstva, nužno s obzirom na projekt gospodarske diplomacije i planiranu zadaću koordiniranja radne skupine za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, koje je Ministarstvo dužno implementirati tijekom ove godine. Zakonske izmjene predviđaju i usklađivanje djelokruga Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, sukladno nadležnosti tog ureda utvrđenom Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Raspravu je otvorio Gordan Jandroković u ime kluba zastupnika HDZ-a. Iako je isprva govorio o kritikama izmjena i dopuna zakona koje su bile na dnevnom redu, ubrzo se rasprava zahuktala na relaciji HDZ-SDP.  Nakon što je netko dobacio nešto iz kluba SDP-a Jandroković je prigovorio predsjedniku Sabora što nije sankcionirao to dobacivanje i dodao kako je 'pročitao izvrstan komentar' o Leki u kojem je on kvalificiran kao 'batler premijera Milanovića'. Leko mu nije ostao dužan. 'Mene bi bilo sram izgovoriti kvalifikaciju koju sam o vama pročitao', rekao je predsjednik Sabora.

Jandroković je nastavio s paljbom po vladajućima. 'Tko odgovara za 15 milijuna kuna koji su ovdje potrošeni, imate za nove telefone i aute, možete dati Centar banci, a istovremeno vam fali 7 milijardi u proračunu, kakvi ste vi ljudi, niti vas je briga za Hrvatsku, niti vas je briga za građane jedino što znate je prenemaganje , nije dovoljno samo lijepo pričati i pretvarati se da ste fini i pošteni i moralni, djela govore o vama', rekao je Jandroković.

Ove su optužbe izazvale i SDP-ovog Marina Jurjevića koji je odreagirao na Jandrokovićeve navode te je na savjet predsjednika Sabora izašao van prošetati. Ali Jandroković je imao i Jurjeviću nešto za poručiti i to nakon što je ovaj spomenuo bivše HDZ-ove dužnosnike na sudu. 'Teško je čuti istinu i zato razumijem da idete van, nije vam lako kad govorite o sudu i stranci jer zato i postoji 'lex Perković' , da se spasite od dolaska na sud, ali malo pomalo... Vi ste slijednik Saveza komunista Hrvatske, nasllijedili ste i prodali njihovu imovinu, ali naslijedili ste i sve ono što su vaši prethodnici činili i naređivali, a o tome se sve zna. Presuda na njemačkom sudu već kaže tko je naložio ubojstvo Đurekovića.

Kako je i bilo za očekivati, rasprava se nastavila u tonu međusobnih optužbi na relaciji HDZ-SDP. SDP-ov Ivan Klarin dotaknuo se bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera. 'Dok je bivši šef stranke prodavao nacionalno bogatstvo po elitnim zagrebačkim restoranima vi ste mu pljeskali', rekao je Klarin Jandrokoviću.

Jandroković je odgovorio na Klarinovu repliku. 'Bit će vas sram, vjerojatno ne znate zašto, ali čim počne suđenje Perkoviću brzo ćete uočiti koja je to stranka koju treba zabraniti. Vaš zastupnik Ivan Račan je prije dva dana napisao da se ne zna koji su izvori financiranja i koje su veličine sredstva koja ulaze u stranku za financiranje unutarstranačkih izbora u Zagrebu. Niti znate tko vas financira niti koliko. Gdje su završili novci od prodaje hotela u Sloveniji? Gdje je ugovor? Gdje su ti novci? Sram vas bilo', poručio je SDP-ovcima Jandroković.

Nakon žestoke rasprave o odgovornosti za trenutnu situaciju u zemlji i nakon međusobnih optuživanja, nastavila se rasprava o glavnoj točki dnevnog reda - ustroju i djelokrugu ministarstava u državnih ureda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene