Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispričao se zbog odlaska

VIDEO Premijer se vratio u Sabor: Evo što je odgovorio oporbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović u poslijepodnevnim je satima u Saboru održao završni govor nakon rasprave o njegovom izvješću o radu Vlade.

Zoran Milanović je kazao da se od oporbe 'nije mnogo toga moglo čuti'. Nakon izlaganja predstavnika zastupničkih klubova, koji su imali pravo raspravljati o jutros podnesenom izvješću premijera Zorana Milanovića o radu njegove Vlade, u Sabor se vratio sam premijer kako bi održao završnu riječ.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Najavio let Rafalea Plenković o pregovorima s DP-om, obrušio se na Milanovića: "Sakrio se kao mali miš" Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Na početku se ispričao što je dvoranu morao na neko vrijeme napustiti zbog obaveza koje je imao izvan nje, a zatim je kazao da se u raspravi klubova 'nije mnogo toga moglo čuti'.

'Očekivao sam, s obzirom da sam najveći dio govora posvetio gospodarstvu i financijama da to bude i naglasak u govorima predstavnika oporbe. Pozorno sam slušao, ali toga nije bilo. Nisam čuo nijedan jedini konkretan savjet što učiniti. Samo što ne valja i što ne učiniti', kazao je između ostalog Milanović.

Bivša vlada dvije godine stajala na mjestu

'Volio bih da sam čuo bilo kakve konkretne ideje što učiniti jer mi činimo. Može se katkad i pogriješiti, ali radimo i mijenjamo zemlju, donosimo promjene, katkad žustro, ali stajanja u mjestu nema', rekao je premijer.

Ustvrdivši da je bivša vlada 'dvije i pol godine stajala na mjestu", bivšu, HDZ-ovu vlast prozvao je za 'neobjašnjive propuste' u financijama te naglasio da se na tom planu, za razliku od zdravstva i obrazovanja, rezultati mogu vidjeti već nakon godine mandata, 'ako postoji volja, karakter i čvrstoća'.

Opet o 'lex Perković'

Ponovio je kako Hrvatska neće trpjeti sankcije zbog slučaja 'lex Perković", a još jednom je odbacio i kritike zbog uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru.

Zastupnicima je ostavio po primjerak posljednjeg izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske iz ožujka prošle godine. U njemu se, napomenuo je, konstatira da je puno učinjeno na podizanju svijesti o pravima nacionalnih manjina, a Vladu poziva da nastavi s implementacijom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, pogotovu u pogledu uporabe ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Žestok odgovor Tomislava Karamarka

Nešto ranije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je na izlaganje premijera Zorana Milanovića o izvješću o radu Vlade odgovorio žestoko. A HDZ je naljutilo i što je premijer napustio sabornicu.

Na početku govora, Tomislav Karamarko je premijera podsjetio na njegov govor na početku mandata kada je rekao da se neće pozivati na pogreške svojih prethodnika.

''Nismo zadovoljni Milanovićevim izlaganjem jer to nismo očekivali. Očekivali smo inventuru 22. mjeseca i da će ponuditi kako će se riješiti problemi. Dobili smo red optužbi na račun prethodnika i red neostvarivih obećanja'', rekao je Karamarko.

''Trenutno stanje u Hrvatskoj karakterizira beznađe, depresija i bezperspektivnost. U Hrvatskoj se kriza produbljuje'', nastavio je.

''Zabrinjava veliki broj nezaposlenih mladih, školovanih ljudi koji su osuđeni na masovni odlazak izvan Hrvatske'', istaknuo je Karamarko i istaknuo kako hrvatski građani žive sve lošije od kad je SDP preuzeo vlast.

>>UŽIVO Što je premijer ovime htio reći: 'Tko se zadnji smije, obično se ne smije'

''Vlada je usmjerila svu svoju energiju na kadrovsko zbrinjavanje stranačkih kadrova'', napomenuo je Karamarko. Dodao je i kako Vlada pokušava onemogućiti provođenje referenduma o definiciji braka.

''Svjedočili smo i nasilnom postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru. Nasilno i pod okriljem noći postavljanjem ploča u Vukovaru u vremenu kad su sjećanja još svježa, uvreda ne samo za Vukovarce nego i za većinu građana Hrvatske'', rekao je Karamarko i dodao kako traži da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta.

''Vlada je dovela u pitanje povjerenje i Hrvatsku pretvorila u nepozdanog partnera i u 'državu slučaj'', naglasio je Karamarko i dodao da Vlada potpuno iracionalno inzistira na "Lex Perkoviću".

''Time šaljete i poruku investitorima da u Hrvatskoj vlada pravna nesigurnost. Time se ugrožavaju vitalni nacionalni interesi. Pozivam Vladu i njezinog predsjednika da se žurno stavi izvan snage zakon o izmjenama zakona o Europskom uhidbenom nalogu i spriječe posljedice za Hrvatsku i sve njene građane'', rekao je Karamarko.

''Uspjeli ste ovu državu devastirati gospodarski, svjetonazorski i moralno. Zreli ste za odlazak'', zaključio je Karamarko.

Premijer Milanović napustio je Hrvatski sabor nakon govora zastupnika Damira Kajina, na što se pobunio HDZ-ov Ivan Šuker i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, te su zatražili odgodu dok se premijer ne vrati u sabornicu.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec nije prihvatila argumente oporbe o povredi poslovnika, na koji su se pozvali nakon premijerova odlaska.

Nakon govora zsatupnika nacionalnih manjina Furia Radina, Ivan Šuker je u ime kluba HDZ-a ponovno zatražio stanku. Nakon kratke prepirke sa Zgrebec i ostali klubovi zastupnika su zatražili stanke, te im je ona odobrena.

Nakon stanke, za govornicu je došao Ivan Šuker.

IZRAZITO NEZADOVOLJSTVO OPORBENIH ZASTUPNIKA

''Premijera ne zanima što imaju drugi za reći, ne zanima ga što kaže Europska komisija. On je govorio koliko je htio i što je htio. A kad više nije htio slušati druge, otišao je'', oštar je bio Šuker.

''Ovaj poslovnik je jasno definirao pravila kako se moramo ponašati u Saboru, jer članak 121 jasno kaže kako Vlada bira predstavnike u ovoj sbaornici'', dodao je.

''Ma tko su ti sabosrki zastupnici i zašto bi se predsjednik Vlade spuštao na njihovu razinu i polagao njima račune'', pitao se Šuker.

''Smatram da ako ćemo držati do svog digniteta i ovog visokog doma, ova rasprava se ne može nastaviti dok na raspravu ne dođe onaj koji može zaključiti ovu raspravu završnim izlaganjem, a to je predsjednik vlade'', zaključio je Šuker.

Nakon njega govorio je laburist Branko Vukšić.

''S vremena na vrijeme, ali sve češće narušava se dignitet Hrvatskog sabora. Hrvatski sabor je samo smokvin list. On je samo glasačka mašinerija premijera'', započeo je Vukšić.

''On je znao da je danas izlaganje izvješća i na početku izlaganja nije napomenuo da ide negdje. Vjerojatno se gospođa Merkel javila da je popustila i da može 1.7. rok za 'lex Perković'. To je nepoštivanje hrvatskih zastupnika'', bio je oštar Vukšić.

Josip Salapić (HDSSB) žali što se konstruktivna rasprava o izvješću pretvorila u destruktivnu, te svela na tumačenje saborskog Poslovnika.

I Milorada Pupovca (SDSS) zasmetalo je što nema premijera, ali ni lidera oporbe Tomislava Karamarka koji je također napustio sabornicu nakon što se obratio u ime Kluba HDZ-a.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene