Obavijesti Video Pretražite Navigacija
E-dozvola

Uz novi projekt Ministarstva graditeljstva do građevinske dozvole za samo 30 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugo najavljivan projekt E-dozvola, koji bi uvelike trebao ubrzati proces izdavanja dozvola za gradnju, zaživjet će u sljedećih mjesec dana, poručuju iz Ministarstva graditeljstva. Naša je ekipa provjerila - i u kojoj je fazi najveći projekt resornog ministarstva - legalizacija više od 800.000 nekretnina u Hrvatskoj.

Bjelovar, uz Dubrovnik, Vukovar i Pazin najbrže provodi postupak legalizacije. Ti su gradovi riješili više od četvrtine pristiglih zahtjeva. Da bi se pokrenuo i ostatak Hrvatske, ministarstvo graditeljstva prije dva mjeseca osnovalo je Agenciju za legalizaciju. 'Bili bi zadovoljni da mjesečno riješimo oko 5500, 6000 predmeta', kaže Robert Kučinić, privremeni ravnatelj agencije za legalizaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Vlade Država osniva još jednu agenciju: Zaposlit će 160 novih ljudi! Slika nije dostupna Mali broj riješenih zahtjeva Svaki šesti zahtjev za legalizacijom - odbijen je!

150 zaposlenika trenutačno radi na rješavanju 60.000 predmeta iz svih krajeva Hrvatske. 'Mi se držimo tog cilja, znači da bi do kraja 2015. bilo riješeno nekih 75 do 80 posto svih predanih zahtjeva diljem Hrvatske, a riječ je o 826.000 zahtjeva', dodaje Kučinić.

Mrak Taritaš: Dopunite zahtjeve za legalizaciju da ih ne moramo odbijati!

I dok više od 800.000 građana čeka na završetak procesa legalizacije, oni koji se tek spremaju graditi, željno iščekuju da Ministarstvo graditeljstva pokrene projekt E-dozvola. Riječ je o najnovijem projektu resornog ministarstva, čija bi provedba znatno ubrzala izdavanje dozvola za gradnju. 'Oko 300 dana je trajala dozvola u Hrvatskoj. Sada je to skraćeno drastično, na 30 dana maksimalno', Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja.

Iako iz ministarstva poručuju da je sve spremno, projekt još nije u funkciji. Otpor stvaraju oni koji se boje transparentnosti novog sustava, tvrdi zamjenik ministrice. 'Neki još uvijek ne vole raditi transparentno. Ne vole da se vidi da li su neki premet uzeli prije nekog drugog predmeta, ne žele vidjeti koliko dugo su gubili vrijeme na nekom predmetu', dodaje Uhlir.

A sve bi to bilo vidljivo s novim informatičkim sustavom E-dozvola, koji, kako kažu u ministarstvu, kreće u funkciju najkasnije za mjesec dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene