Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović u obilasku zadarskih otoka poslušao je konkretne prijedloge otočana kako unaprijediti otočni život, a sudjelovao je i na sjednici proširenog vijeća Otočnog sabora.


Nakon obilaska mjesta Sali na Dugom Otoku predsjednik Republike Ivo Josipović posjetit će i otok Iž. Poslušavši konkretne prijedloge otočana kako unaprijediti otočni život, u prvom redu gospodarstvo, te razviti znanost, turizam i ostale otočke potencijale, Josipović je ocijenio da hrvatska država dosada nije najbolje koristila sve mogućnosti koje pružaju hrvatski otoci.

Pohvalio je rad Otočnoga sabora koji pokušavaju pokrenuti stvari s mrtve točke. Govoreći o depopulaciji, odnosno smanjivanju broja stanovnika i 'nestanku života' na hrvatskim otocima, Josipović je kazao kako nije moguće jednostavno riješiti taj problem, a da se ne rješavaju istodobno i pitanje gospodarstva, kulture i općenito života na otocima.

Vezani članci Pravosuđe, ilustracija Krvna slika hrvatskog pravosuđa: Ispituje se zastarjelom opremom, zgrade su derutne, a automobili opasnost u prometu Ivana Šmit Čini se da problem manjka radiologa u Klinici za tumore neće tako skoro biti riješen: "Mi možemo raspisati ne četiri, nego 104 natječaja, no pitanje je tko će se javiti"

>>VELIKI PROJEKT splitskog liječnika: Brod-bolnica za hrvatske otoke

Dodao je kako se nada da će Vlada, ministarstva i tijela državne uprave prihvatiti barem neke od prijedloga Otočnog sabora, i pokušati ih ostvariti.

Izrazio je uvjerenje da će hrvatski otoci možda biti i motor razvoja hrvatskoga gospodarstva, ako budu privlačni domaćim i stranim investitorima. Nakon sjednice Otočnoga sabora posjetio je tvornicu Mardešić iz Sali te obližnji Park prirode Telašćica na Dugom otoku.

Nakon Dugog otoka predsjednik Josipović posjetit će otok Iž, gdje će u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla nazočiti predstavljanju multimedijske monografije „Glagoljaško pučko crkveno pjevanje Zadarske nadbiskupije - Veli Iž“. Obilazak zadarskih otoka završit će posjetom Domu kulture i Muzeju otoka Iža. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook