Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrada strategije razvoja zdravstvenog sustava

Ostojić: Nužno je poboljšati funkcije upravljanja i informatizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je, gostujući na 3. Konferenciji za zdravstvo u Opatiji, istaknuo kako je nužno izraditi strategiju razvoja zdravstvenog sustava kako bi se moglo prijavljivati za sudjelovanje u strukturnim europskim fondovima.

Loše je što strategija nije bila prije napravljena jer bi se moglo kandidirati za pretpristupne fondove za financiranje nužnih nabavki, rekao je ministar, te dodao da se na izradi strategije u ministarstvu intenzivno radi već šest mjeseci, a nastojat će se da ona bude prva točka jesenske sjednice Sabora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vukovarsko-srijemska županija Ministar Ostojić koordinira rad zdravstvenih službi Slika nije dostupna Ministarstvo ispunilo zadaće Ostojić: 'Na terenu je 30 ekipa hitne pomoći, a opasnosti od epidemija i zaraza nema'

>> Ministar naljutio znanstvenike

U hrvatskom zdravstvenom sustavu nužno je poboljšati funkcije upravljanja i informatizacije, naveo je Ostojić. Ocijenio je nelogičnim da HZZO ne sudjeluje u upravljanju županijskih bolnica ni u najmanjem udjelu, iako daje novac za njihovo djelovanje. Ministarstvo pokreće sustav okrupnjavanja nabave za sve bolnice, a u upravljačkom tijelu objedinjene nabave bit će tim od deset direktora kliničkih bolnica pod nadležnošću ministarstva, rekao je Ostojić dodajući da je pozvao i sve župane da uključe i županijske bolnice u objedinjenu naplatu.

>> Novi ministar o 'vrtićkim forama' i suradnji s Čačićem

Iznoseći podatke o stanju u hrvatskom zdravstvenom sustavu, ministar je kazao da se u Hrvatskoj izdvaja 1514 američkih dolara za zdravstvo po stanovniku, mjereno metodom pariteta kupovne moći. Usporedio je Hrvatsku s Češkom, gdje je taj iznos 2050 dolara te sa Slovenijom, gdje je 2500 dolara. U zemljama EU je prosjek 3200 dolara, a u zemljama Europske monetarne unije 3685 dolara, naveo je Ostojić.

>> Još jedna svađa u Saboru!

Kako bi se u hrvatskom zdravstvu popravili ti pokazatelji, nužno je u zdravstvenom sustavu kvalitetno surađivati s ekonomistima, naveo je. Govoreći o promjenama u sustavu nakon pristupanja EU, Ostojić je rekao da će se otvoriti mogućnost prekogranične suradnje, kako bi, primjerice, hitni pacijent iz Umaga mogao otići u bolnicu u slovenskoj Izoli umjesto u udaljeniju Pulu.

>> Tek postao ministar, a već dobiva policijsku zaštitu?

Hrvatski državljani koji privremeno borave u inozemstvu moći će koristiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja za neodgodive i medicinski opravdane zahvate i to na trošak HZZO-a. Otvara se mogućnost i da se građani država na istoku uz plaćanje dolaze liječiti u hrvatske bolnice čime hrvatska medicina može postati izvrstan izvozni brend, naglasio je ministar.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga govorio je o nužnosti uvođenja ključnih indikatora uspješnosti u sustav, kao pouzdanih mjerila kvalitete. Ako se ne mjere kvaliteta i sigurnost zdravstvene zaštite ne može se utvrditi stanje sustava te jesu li provedena planirana poboljšanja, rekao je Varga.

Konferencija za zdravstvo na temu 'Zdravstvena djelatnost i priprema sustava zdravstvene zaštine za pristupanje Hrvatske EU' u organizaciji TEB Poslovnog savjetovanja počela je s radom jučer, a završava danas.

(Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene