Goran Selanec (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Goran Selanec (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ustavni sudac Goran Selanec komentirao je na Facebooku stravičan zločin koji se u četvrtak navečer dogodio na zagrebačkoj Kajzerici.


Goran Selanec, najmlađi hrvatski ustavni sudac, u komentaru na Facebooku stravičnog zločina na Kajzerici ustvrdio je da nije slučajno što je ubojica bio muškarac, što su među ubijenima tri žene, što je ubio i dijete i što je ubojica sebi odlučio oduzeti život. 

Vezani članci Ilustracija Stravično ubojstvo u susjedstvu: Izbo bivšu suprugu pa pobjegao, u stanu bila i njezina majka Ilustracija Ubojici iz Međimurja produžena kazna zatvora: Provalio u kuću starice i ukrao joj novac

Selanec, naime, kaže da je riječ o problemu duboko ukorijenjenom u način na koji naše društvo poima i sustavno šutke dopušta ovakav odnos prema ženama. 

Njegov komentar prenosimo u cijelosti. 

"Nije slučajno da je ubojica muškarac. Nije slučajno da su od 5 ubijenih odraslih žrtava njih 3 žene. Nije slučajno da je dvoje ubijenih muškaraca ubijeno jer su bili vezani uz ženu koju je ubojica odlučio satrat u samom korijenu njenog osobnog dostojanstva, kako bi pri tome valjda svima nama pokazao što se događa ženama koje se ne pokore muškarcima poput njega.

Nije slučajno da je tu svoju "pravdu" odlučio iskaliti i na djetetu koje nije njegovo. Na kraju, nije čudno što je "pravednik" odlučio sam sebi oduzeti život i ne dopustiti da mu itko drugi kaže nešto o njegovoj "pravdi", šaljući tako poticaj svima ostalima koji osjećaju potrebu da kazne žene jer su im obeščastile njihov ne ljudski već baš muški ponos, ugled i status.

Ništa od toga nije slučajno. Sustavno je.

Stoga je razarajuće tužno što niti ovih šest brutalno prekinutih života potpuno redovnih, uobičajenih ljudi, naših sugrađana, susjeda, prijatelja, poznanika vjerojatno neće niti zagolicati savjest onih koji su odavno svjesni da je ovo problem koji se dugoročno i duboko ukorijenio u način na koji naše društvo poima i sustavno šutke dopušta ovakav odnos prema ženama koje očigledno tretira kao još uvijek manje vrijedan dio Hrvatske.

Ništa od ovog neće dirnuti niti one koji politikanski manipuliraju čak i onim minijaturnim formalnim koracima koje ovo naše društvo poduzima kako bi si na neki način umirilo savjest zbog sada redovito visokog broja pretučenih i ubijenih žena. Ovako nešto će racionalizirati kao čin nekog navodno poremećenog pojedinca, te im stoga ovaj socijalni sumrak neće predstavljat neko zavjerničko sistemsko rastakanje hrvatskog bića, iako je u par minuta s lica zemlje zbrisana čitava jedna prosječna hrvatska obitelj.

Tužno je što prihvačajući sve ovo kao devijaciju nad kojom nemamo kontrolu, pa onda u konačnici niti osobnu građansku odgovornost, svi mi zajedno sudjelujemo u ustaljivanju ovakve seksističke brutalizacije društvenog položaja redovnih, uobičajenih žena u Hrvatskoj."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju