Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva dana nakon izbora

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade čak ni ako podnese ostavku, kazao je predsjednik Miroslav Šeparović na konferenciji za medije nakon što je Ustavni sud održao izvanrednu sjednicu.

Ustavni sud dva dana nakon izbora za Hrvatski sabor održao je izvanrednu sjednicu o parlamentarnim izborima i angažmanu predsjednika Zorana Milanovića, a nakon završetka javnosti obratio se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav Vlade, ali ni premijer, čak ni ako podnese ostavku, a svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava, ustvrdio je Šeparović.

"Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav Vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku", kazao je Šeparović i višekratno opetovao da ne dovode u pitanje volju birača.

Za najnoviju odluku glasalo je devet ustavnih sudaca, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, a sutkinja Ingrid Antičević Marinović bila je odsutna. Troje sudaca koji su bili protiv ovog, ali i ranijeg upozorenja Ustavnog suda, najavili su izdvojena mišljenja koja će biti objavljena na stranici Ustavnog suda.

"Ustavni sud ne dovodi u pitanje volju birača izraženu na izborima"

"Ustavni sud neovisno o ustavnopravno neprihvatljivom postupanju predsjednika Republike te nepoštovanju Upozorenja od 18. ožujka 2024., ne dovodi u pitanje volju birača izraženu na izborima održanima 17. travnja 2024. godine", kazao je Šeparović.

Pročitajte i ovo Ustavni sud odlučio: Zoran Milanović ne može biti premijer Izbore ne dovode u pitanje Pročitajte cijelo upozorenje Zoranu Milanoviću koje je objavio Ustavni sud

"Milanović ne može biti mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni predsjednik Vlade", kazao je Šeparović.

"Ustavni sud upozorio je 18. ožujka Milanovića da je njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu", rekao je Šeparović.

"Ustavni sud primjećuje da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) 20. ožujka vezano za istupe predsjednika pozvao predsjednika da se suzdrži od direktnog sudjelovanja u izbornoj promidžbi na strani bilo koga", kazao je i dodao da je DIP pozvao sve da vode računa o Izbornom zakonu, DIP-ovim uputama i stajalištima Ustavnog suda.

Kazao je da je Ustavni sud utvrdio da je SDP postupao po upozorenju Ustavnog suda, ali: "Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima. Tijekom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu."

"Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača", kazao je predsjednik Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

Kazao je da su novo priopćenje i upozorenje doneseni na današnjoj sjednici: "Devet sudaca bilo je za, tri su bila protiv - Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, a Ingrid Antičević je bila odsutna."

Upitan može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, odvratio je da je pravodobno upozoren: "Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku o dodjeli mandata mogao poništiti."

"Ne može istodobno biti kandidat za mandatara i predsjednik. To je nespojivo jer ne može biti nepristran", kazao je i dodao da će po potrebi Ustavni sud donijeti posebnu odluku.

"On je sada i predsjednik, ali i da je, kako je sam naveo, mandatar. Prema Ustavu, predsjednik povjerava mandat onome tko na temelju obavljenih konzultacija, to je bitno, donese potpise. On ne može istodobno sudjelovati u konzultacijama u kojima bi bio i predsjednik i budući mandatar", opetovao je Šeparović.

"Ustavni sud može donijeti odluke o poništavanju"

"Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja", kazao je Šeparović.

"Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav Vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako Sabor izglasa povjerenje Vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti. Ja ne kažem da će se to dogoditi, nego da bi se to moglo dogoditi", rekao je.

"Na temelju općih ovlasti čuvara Ustava, temeljem toga što je upozoren da ne može nastupati kao predstavnik jedne političke stranke, da ne može biti član stranke niti imati preferencije prema bilo kome – temeljem tih ustavnih ovlasti Ustavni sud je donio takvu odluku. Prema izričitoj odredbi Ustavnog zakona mogu se poništiti sve radnje, pojedine radnje ili odluke, običnom većinom od sedam glasova", kazao je Šeparović.

"On nije bio na listi, ali je istupao kao budući premijer. Govorio je da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Prezentirao je program i članove buduće Vlade. Imamo nepobitne javno dostupne izvore. Nije bitno samo što je govorio, nego je i svojim ponašanjem tako postupao. To je ključno. On nije dao ostavku nakon upozorenja Ustavnog suda, a nastavio je ponašati se kao sudionik u izborima. To je ključno", poručio je Šeparović.

''Mi čuvamo Ustav"

Kazao je da su birači znali za upozorenje Ustavnog suda i da se Ustavni sud nije nakon prog priopćenja oglašavao kako ne bi utjecao na izbore: "Mi smo svoje rekli upozorenjem, nije bilo potrebe da se svaki dan javljamo. On je doveo u pitanje regularnost izbora, ali ne do te mjere da bismo poništili izbore. Poštujemo volju birača, razmišljali smo bismo li reagirati prije, no zaključili smo da bi tek tada utjecali na volju birača."

"Ja sam svjestan težine ove odluke i odgovornosti svoje i ostalih kolega sudaca. Mi ne sudjelujemo u reality showu. To što je predsjednik govorio o nama ni na koji način nije utjecalo na ovu odluku. Reagirali smo jer nije poštivao Ustav'', istaknuo je Šeparović.

Upitan koji su argumenti troje sudaca koji nisu bili za ovu odluku, odvratio je kako će dopustiti da napišu i obrazlože zašto su glasovali protiv i njihovo očitovanje će se objaviti na stranicama Ustavnog suda te će biti dostupno javnosti.

Na opetovana pitanja zašto pred izbore ljudima nije jasno rečeno da Milanović ne može biti mandatarom, predsjednik Ustavnog suda je rekao: "Rekli smo nešto puno jače - da odmah mora podnijeti ostavku. Rekli smo - ne možeš nastupiti, nego odmah podnijeti ostavku. Upozorili smo na moguće posljedice. Mislite li da bi bilo bolje poništiti izbore ili konstatirati da se Milanović sam doveo u poziciju da ne može biti mandatarom?"

Što ako bude predložen neki drugi mandatar, a Sabor izabere Milanovića, još je jedno pitanje, a Šeparović je kazao: "Svatko tko dobije mandat u skladu s Ustavom i Zakonom, sve su opcije dopuštene i Ustavni sud se u to neće miješati. Manjinska vlada, bilo koji mandatar, Ustavni sud samo smatra da se predsjednik sam doveo u ovu poziciju da ne može biti mandatarom."

Je li ovo državni udar? "Kakav državni udar?"

Upitan je li svjestan da će neki ovaj potez nazivati državnim udarom, Šeparović je odvratio: "Kakav državni udar? Zato postoji Ustavni sud, da neustavne postupke svodi na Ustav. Neka tumači svatko kako hoće. To su preteške riječi i ne želim da takve poruke idu van."

"Nikakav kaos ne može nastati i nema potrebe za kaosom, apsolutno smo svjesni odgovornosti koju preuzimamo. Znali smo da u dijelu javnosti ona neće biti blagonaklono prihvaćana i svjesni smo da ćemo biti izloženi svim mogućim uvredama i klevetama, ali naše su karijere nebitne, pod cijenu da nas se zatvori mi moramo čuvati Ustav. Onaj tko bude stvarao kaos, bit će za njega odgovoran, Ustavni sud to sigurno nije", poručio je Šeparović nakon opaske da će Ustavni sud biti prozivan za kaos.

Istaknuo je i da Milanoviću nitko ne brani da politički djeluje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene