Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdili odluku DIP-a

Ustavni sud potvrdio: Demokršćani ne mogu na izbore

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je da politička stranka Demokršćani 15. ožujka 2024., odnosno na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor nije bila upisana u Registar političkih stranaka te stoga nema pravo predlaganja stranačkih lista na spomenutim izborima.

Ustavni sud Republike Hrvatske potvrdio je odluku Državnog izbornog povjerenstva kojom su odbijene izborne liste novoosnovane stranke Demokršćani u 10 izbornih jedinica. Problem je, naime, što na dan raspisivanja parlamentarnih izbora, ova stranka nije službeno bila registrirana. Predsjednik Republike odluku o raspisivanju izbora donio je 15. ožujka, dok je stranka Demokršćani u Registar političkih stranaka upisana tek 19. ožujka. Stoga, tvrdi DIP, nemaju pravo predlaganja stranačkih lista na ovim izborima.

Kako su u svojoj žalbi Ustavnom sudu, između ostaloga, istaknuli Demokršćani, oni sve su napravili prema zakonu i zahtjev za registracijom podnijeli su pravodobno.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Aktualne teme Milanović: ''Neću još dugo biti predsjednik...''

"Najava raspuštanja Hrvatskog sabora uslijedila je ubrzo nakon predaje zahtjeva za registraciju te je pozitivno rješenje o registraciji doneseno prvi radni dan nakon raspisivanja izbora. Dakle, politička stranka Demokršćani bila je osnovana i ispunila sve formalno-pravne uvjete za registraciju čak i prije najave raspuštanja Hrvatskog sabora i svakako prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora. Postupanje nadležnog upravnog tijela bilo je takvo da je, usprkos činjenici da je bilo najavljeno raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje izbora i usprkos tome da je naš zahtjev za registraciju bio valjan i potpun, donijelo rješenje o registraciji 12 dana nakon podnošenja zahtjeva i nakon stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora", objasnili su u svojoj žalbi Demokršćani.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović 15. obljetnica članstva Milanović: ''Hrvatska je bila i bit će lojalan saveznik i pošten partner članicama NATO-a, ali...''

DIP: Odluka je donešena i prije roka

No, iz DIP-a su objasnili da je odluka o upisu nove stranke donešena i prije standardnog roka.

"U odnosu na dio prigovora u kojem podnositeljice prigovora navode da politička stranka Demokršćani 'zbog sporosti Ministarstva pravosuđa i uprave nije registrirana u razumnom roku', Državno izborno povjerenstvo ističe da je navedeno Ministarstvo o zahtjevu političke stranke za njihovim upisom u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske odlučilo i prije standardnog roka od 30 dana te da ni u tom dijelu prigovor podnositelja prigovora nije opravdan", stoji u obrazloženju DIP-a.

Odluku je Ustavni sud donio jednoglasno.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene