Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka saborske većine da srpskoj manjini ustavom zajamči tri zastupnička mjesta pretvara se u političko-pravosudni skandal.


Ustavni sud o tom se zakonu treba izjasniti u petak, no iz njihovih redova stižu pritužbe da su pod velikim političkim pritiskom i prijetnjama, da odbace, za mnoge, diskriminirajuću odluku. SDSS traži zaštitu od predsjednika Josipovića.

Vezani članci Miroslav Šeparović Predsjednik Ustavnog suda poručio da nisu raspravljali o Hernadijevoj tužbi i otkrio kad će to biti na dnevnom redu Milorad Pupovac Pupovac o Daliboru Šemperu: "Iznimno profesionalan čovjek"

Za zajamčena tri srpska zastupnička mjesta u Saboru lani je dignut dovoljan broj ruku. I nitko nije otvoreno rekao kako bi ta tri glasa mogla biti presudna svima koji žele formirati vlast.
Usprotivile su se manjinske srpske stranke koje u tome vide favoriziranje SDSS-a, aktualnog koalicijskog partnera HDZ-a. Zajedno s Gongom zatražile su ocjenu ustavnosti.

Suci svoju odluku donose u petak a zbog svega su, tvrde, pod velikom političkom pritisku. Do petka ustavni suci ne žele ništa komentirati. Prijetnje navodno stižu iz redova SDSS-a. Milorad Pupovac optužbe odbacuje.

Od kuda dolaze pritisci?

'Ja bih kao saborski zastupnik volio znati od kuda dolaze te prijetnje i u čemu se sastoje te o kojoj vrsti pritisaka se ovdje radi', rekao je Pupovac. Ističe kako je njegova dužnost da kao saborski zastupnik upozorava na pogreške i nepravilnosti u radu državnih institucija pa tako i Ustavnog suda.

'Da nisam predmet nikakvih političkih pritisaka, nikakvih prijetnji Ustavnim sudovima, nikakvih prijetnji bilo kojim drugim institucijama, pogotovo javnim kampanjama', dodao je.

SDSS traži zaštitu od predsjednika Ive Josipovića. Za promjene izbornoga zakona nije ni Furio Radin. On je o svemu pisao talijanskom predsjedniku Napolitanu. 'Znači neka oni donesu i sada svoju presudu o predmetu, ali nikako se to ne može odnositi na ove izbore jer smo im preblizu', tvrdi Furio Radin.

Kada je HDZ htio prekrajati izborne jedinice unutar izborne godine, upozoreni su da je rok za to istekao prije 11. ožujka. Čini se da su ustavni suci ponovno stavljeni u situaciju da u zabranjenom plesu s politikom učine pogrešan korak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju