Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gdje je tu socijalna pravda?'

'Ustavni sud odlučuje, ali bolje da ne komentira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluku Ustavnog suda po kojoj krizni harač ostaje na snazi prokomentirali su oporbeni i političari vladajuće stranke.

Odluka Ustavnog suda da krizni harač ostaje, odnosno, da nije protuustavan nije iznenadila Radimira Čačića, predsjednika HNS-a. 'To je bila predvidiva odluka, nisam uopće iznenađen', kaže Radimir Čačić za Dnevnik.hr. Osvrnuo se na objašnjenja kojima je Ustavni sud opravdao svoju odluku, riječima da harač nije prekomjeran teret za građane te da je socijalan jer osigurava mirovine. 'Ustavni sud petlja se u stvari koji nisu u njegovoj nadležnosti, on ima snagu po kojoj može donijeti odluku, a bilo bi mu pametnije da se suzdrži komentara koji nisu u pravnom aspektu. Mirovine ne može osiguravati krizni porez, jer se ne može samo teretiti radnu snagu, jednom će taj konac puknuti.  To jedino može raditi država koja je racionalna, odgovorna i nekorumpirana', kaže Čačić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iako ge spori 50 tisuća tužbi Vladina 'misija harač' prikupila 560 milijuna kuna Slika nije dostupna 50.000 građana protiv Uskoro odluka: Stručnjaci poručili da je 'harač' neustavan'

'Odluka Ustavnog suda je očekivana'

'S jedne strane imamo porezni harač, a s druge strane se pojedinim firmama oprašta 10 milijardi kuna neplaćenog poreza. Gdje je tu socijalna pravednost?' Milanka Opačić Milanka Opačić, saborska zastupnica SDP-a također nije iznenađenja današnjoj odlukom Ustavnog suda. 'Ova odluka je očekivana jer Ustavni sud ipak sve upute dobiva iz Banskih dvora', kaže Milanka Opačić za Dnevnik.hr. Kaže kako je sud dužan obrazložiti svoje odluke, a prokomentirala je i objašnjenje suda o socijalnoj naravi kriznog poreza. 'S jedne strane imamo porezni harač, a s druge strane ministar financija pojedinim firmama oprašta 10 milijardi kuna neplaćenog poreza. Gdje je tu socijalna pravednost? Jednima se sve oprašta, a drugima se itekako duboko ulazi u džep', kaže Opačić i dodaje da je ljudima s manjim primanjima kriznim haračom itekako narušena kvaliteta života, a to u skorije vrijeme Vlada ne namjerava promijeniti. 'I po izboru njegovih članova vidimo da Ustavni sud nije mjesto u kojem će se odluke donositi u skladu s ustavom RH', završila je Opačić.

>> Ustavni sud odlučio: Harač ostaje!

Praksa Ivana Jarnjaka iz HDZ-a, je da nikada ne komentira sudske odluke bez obzira na što se one odnosile. 'Ustavni sud je najviša institucija u Republici Hrvatskoj i što on odluči tako mora biti. Nemam praksu komentirati odluke suda', jasan je bio Ivan Jarnjak u izjavi za Dnevnik.hr. Rječita nije bila ni Ingrid Antičević Marinović.'Tako je Ustavni sud odlučio, tako onda mora biti. Nemam tu što previše komentirati', rekla je SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović. Odluke Ustavnog suda nikada ne komentira ni Đurđa Adlešić, zastupnica HSS-a. 'Nemam vam što na to reći, ne komentiram sudske odluke', kratko je rekla Adlešić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene