Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudi mu se za ratni zločin

Ustavni sud odbio Merčepov zahtjev za ukidanjem pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu Tomislava Merčepa, bivšeg savjetnika ministra unutarnjih poslova optuženog za ratni zločin protiv civila, koji je tražio da mu se ukine pritvor u kojemu je već 17 mjeseci.

Merčepov odvjetnik Marko Ujević tužbu je podnio protiv rješenja Vrhovnog suda, kojim je odbijena žalba na odluku o produljenju pritvora. Tu je odluku, zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje se Merčep tereti, donio zagrebački Županijski sud u veljači ove godine kada je na tom sudu i počelo suđenje za ratne zločine nad uglavnom srpskim civilima sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja 1991. godine.

U ustavnoj tužbi Merčepov odvjetnik Ujević naveo je kako su njegovom klijentu povrjeđena ustavna prava na osobnu slobodu i pretpostavka nedužnosti te da se pritvor pretvorio u kaznu, što je Ustavni sud u jednoj od svojih ranijih odluka ocijenio nedopustivim.

Odvjetnik je naveo i da je 60-godišnji Tomislav Merčep teško bolestan te da je već 17 mjeseci smješten u neodgovarajućim uvjetima u zatvorskoj bolnici koji ne utječu povoljno na njegovo zdravstveno stanje.

No, šesteročlano vijeće Ustavnog suda jednoglasno je zaključio kako Merčepova ustavna tužba nije osnovana i da mu nisu prekršena ustavna prava.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

>> VIDEO: Vekićev govor na sudu rasplakao Merčepa

Neovisno od toga ustavni suci su zaključili i da je redovni sud pri odlučivanju o pritvoru neke osobe s uznapredovalom teškom bolešću ili starije životne dobi, kod koje je vjerojatno da će umanjiti njezinu raspravnu sposobnost ili skratiti životni vijek, dužan ocijeniti tu vjerojatnost kao razlog za ukidanje pritvora ili njegovu zamjenu blažom mjerom, bez obzira na težinu kaznenih djela stavljenih toj osobi na teret. U suprotnom slučaju bi, smatraju ustavni suci, postojala bojazan da ta osoba ne bi u cijelosti mogla shvatiti prirodu i svrhu kaznenog postupka koji se vodi protiv nje i tako bi se iz subjekta pretvorila u objekt postupka, a određivanje pritvora postalo samo sebi svrhom.

To bi proturječilo ustavnom jamstvu štovanja i pravne zaštite ljudskog dostojanstva koje je posebno protegnuto na uhićenika, zaključili su na Ustavnom sudu.

Merčep je prije četiri godine pretrpio moždanu kap pa je zbog lošega zdravstvenog stanja odmah nakon uhićenja u prosincu 2010. smješten u zatvorsku bolnicu. Podizanje optužnice u lipnju prošle godine dočekao je u toplicama. Zato je prije početka suđenja provedeno vještačenje kojim je utvrđeno kako je sposoban za suđenje uz određene mjere opreza. Liječnici su predložili da mu se nakon svakih sat do sat i pol omogući kratak odmor te da u sudnici cijelo vrijeme bude pod nadzorom liječnika.

Suđenje Merčepu nastavlja se idućeg utorka, 24. travnja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene