Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja zemljišta

Ustavni sud blokirao spornu Agenciju za poljoprivredno zemljište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni je sud blokirao Agenciju za poljoprivredno zemljište koja se trebala baviti prodajom privatnog zemljišta.

Zemljišta su se trebala prodavati isključivo preko te sporne agencije koja je s radom trebala početi prvoga srpnja i koja bi kod prodaje privatnog zemljišta imala pravo prvokupa, no seljačke su udruge tražile ispitivanje njezine ustavnosti. U nizu nelogičnosti je i članak kojim se neobrađeno zemljište, bez dozvole vlasnika, može dati u zakup.

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Provjereno: Zemljište u općini Tisno - 3 Tko je tu lud? Htjela prodati zemlju pa se šokirala: "Stabla su izvađena s korijenom, moj suhozid samljeven..."

Zemlja se pod nogama zaljuljala Josipu Petanjaku. Kupca za oranicu ima, ali način, nema, barem ako želi poštovati zakon. 'Zanimalo nas je kako ćemo, preko Agencije ili kao i do sad, kod javnog bilježnika pa nositi ugovor na provedbu u katastar i gruntovnicu', priča on. Oranice se neće prodavati preko Agencije za poljoprivredno zemljište. Ustavni sud je blokirao Agenciju i odgodio primjenu Zakona dok ne izvaže je li ustavan, na radost seljaka koji žele gospodariti svojom djedovinom.

'Vlasništvo pojedinca je nedodirljivo, a Agencija može upravljati državnim zemljištem. Privatno može prodavati, ako vlasnik to želi, ali nikako to ne smije biti naredba', ističe Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. Privatno je država željela staviti pod svoj nadzor i prodaju raditi samo preko sporne Agencije, uz pravo prvokupa. Država tako štiti poljoprivredno zemljište od stranaca, ali i pomaže u okrupnjavanju. Naravno, onima koji žele raditi. Zapuštena i neobrađena zemljišta, lokalne bi vlasti mogle dati u zakup i to bez pristanka vlasnika. Je li i to kršenje ustava, odlučit će sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene