Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi podaci

Inflacija značajnije usporila, Plenković poručio: "Vrlo brza i jasna refleksija i mjera Vlade"

Rast cijena u Hrvatskoj konačno značajnije usporava. Cijene su u ovom rujnu bile 6,6 posto više nego u rujnu prošle godine, što je najniža stopa inflacije još od veljače 2022. No čak i uz ovakvo usporavanje rasta, cijene u Hrvatskoj i dalje rastu snažnije nego u eurozoni, gdje je prosječna stopa inflacije pala na 4,3 posto, a višu stopu od Hrvatske ima još samo Slovačka.

Kad stisne inflacija, potrebna je kreacija. Pa je tako i jedna Ličanka kako bi uopće opstala na tržištu - morala kreativno planirati svoje rashode.

"Rast cijena se osjetio i troškovi su porasli, ali mi smo smanjili svoje troškove na vrijeme, preduhitrili ekonomski inflaciju tako da sada uspijemo prodati sve što proizvedemo, iako smo evo recimo na manjem prostoru nego dosad", rekla je Tamara Tomaić.

Pročitajte i ovo Ilustracija nove mjere "Važno je da su sankcije učinkovite": Još jedna europska zemlja zabranila ulaz automobilima s ruskom registracijom

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio kako su najnoviji podaci o usporavanju inflacije na mjesečnoj razini vrlo dobra i pozitivna vijest te vjeruje da će se da će se inflacija i dalje smanjivati ovim tempom odnosno usporavati i da ćemo kroz nekoliko mjeseci doći u okvire koji postoje na razini Europske unije. 

"Mi smo zadovoljni što je došlo do usporavanja inflacije na mjesečnoj razini, u odnosu na 7,8 posto u kolovozu, prva procjena DZS-a je vrlo dobra, 6,6 posto", izjavio je Plenković odgovarajući na pitanja novinara na Malti.

"Vrlo brza i jasna refleksija i mjera Vlade koje smo poduzeli. Dakle, novi paket potpore onima kojima je najpotrebnija, a isto tako i plod razgovora, kao i mjera koje smo donijeli na administrativnoj razini, ograničavanja cijena određenih proizvoda, ali i očito jasnu politiku niza aktera na hrvatskom tržištu, osobito prehrambenih lanaca da ipak dođe do određenog smanjenja cijena", rekao je.

Dodaje kako je i u sektoru usluga došlo do smanjenja cijena.

Pročitajte i ovo Poplave u New Yorku Veliki problemi VIDEO Snažna kiša paralizirala New York, guvernerka poručila: "Oluja je opasna po život"

"To je trend kojeg smo najavili, za kojeg smo bili uvjereni da će se dogoditi", rekao je premijer.

To je pokazalo i opravdanost paketa mjera vlade i mjera ograničenja cijena, kazao je Plenković, koji je podsjetio i na razgovore koji su se u Vladi vodili sa ključnim ljudima najvećih trgovačkih lanaca, najvećih banaka, predstavnicima sindikata, poslodavaca, komora.

"Očito je taj razgovor urodio plodom", smatra premijer.

Vjeruje da će se inflacija i dalje smanjivati ovim tempom odnosno usporavati te da ćemo kroz nekoliko mjeseci doći u okvire koji postoje na razini Europske unije.

Napomenuo je i kako one zemlje srednje i istočne Europe koje jesu u EU, a nisu u euro zoni, imaju puno veću inflaciju nego Hrvatska.

S druge strane, kako je istaknuo, hrvatski BDP kontinuirano raste, a usporedba omjera zaposlenosti i nezaposlenosti danas i prije deset godina pokazuje da je danas 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog, a prije deset godina bila su četiri zaposlena na jednog nezaposlenog.

"To govori o tome da je gospodarski smjer naše politike itekako ispravan i dobar", rekao je Plenković, ponavljajući kako je današnja procjena DZS-a vrlo dobra i pozitivna vijest.

Više pogledajte u priloženom videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene