Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska će činiti tek mali dio europske zajednice. U osobnoj karti naše zemlje stoje zabrinjavajući podaci poput niskog BDP-a i plaća, te visoke nezaposlenosti. Iako nam je životni standard lošiji od prosjeka europskih zemalja, Hrvatska će također svojim ulaskom oplemeniti europsku obitelj.


U Europskoj uniji Hrvati će činiti tek 0,8 posto ukupnog stanovništva europske unije. I površinom smo među manjim zemljama, zauzet ćemo 1,4 posto ukupne površine EU. No, nije bitna toliko veličina, postoje i male zemlje koje su se jako dobro snašle u okviru europske unije, već kako ćemo se znati ponašati i kakve ćemo standarde uspostaviti.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO i FOTO EVO kako je Hrvatska proslavila ulazak u EU Slika nije dostupna Predsjednik Eu parlamenta Martin Schulz: Dobrodošli kući

Hrvatske plaće među najnižima su u Europi. Hrvatski radnik zaradi prosječno 5.478 kuna na mjesec. Europljani rade za više od 11.000 kuna. I zato će Hrvat za osnovne namirnice, kruh i mlijeko, raditi više od 20 minuta na dan, a stanovnik Europske unije manje od deset minuta.

>> Ulaskom Hrvatske u EU imate pravo i na OVU iskaznicu

Stan od 40 četvornih metara, Europljanin bi otplatio za manje od četiri godine, dok bi Hrvat više od sedam godina trebao izdvajati cijelu plaću.

Muškarci u Hrvatskoj u prosjeku dožive 73 godine, Europljani 77 godina. Hrvatice dožive 80 godina, dok žene u Europi prosječno žive do 83 godine.

Sa svojom plaćom, naši će građani na hrvatskoj obali moći provesti sedam dana. Europljani će na jednom od najčišćih mora u Hrvatskoj uživati dva tjedna.

No, unatoč negativnim gospodarskim podacima, prvog srpnja u Europsku uniju ulazi sportski uspješna država. U europsku zajednicu donosimo sportska zlata, srebra i bronce.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook