Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju mogli bi se promijeniti ustaljeni trendovi oko kupnje nekretnina.


Mladi bi sve više mogli prakticirati najam nekretnina jer im upravo to pruža mobilnost i pokretljivost. Posljednja inicijativa Agencije za promet nekretninama pokazala je odličan uspjeh. U svega desetak dana stanovi čiji se najam nudio za svega 20 kuna po kvadratu gotovo su svi iznajmljeni.

Vezani članci Sabor, ilustracija "Ne stignemo se družiti": Gotovo polovica zastupnika stanuje u unajmljenim stanovima Preprodaja subvencioniranih stanova (Foto: Dnevnik.hr) Ministar graditeljstva o prodaji subvencioniranih stanova: "Takvima će krediti odmah stići na naplatu"

Najam ili kupnja teško je savjetovati jednoj obitelji što napraviti, kažu stručnjaci. 'Ulaganje u nekretninu za duži rok, kada želite to imati da će vrijednost porasti ili da ćete to imati umjesto nekih drugih vrsta ulaganja. Ako vam to nije bitno, ako vam je bitna mobilnost, mogućnost, ako vidite da vam tu ne odgovara već se želite seliti - onda je možda bolji najam', kaže financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Ponuda najma u Hrvatskoj je šarolika. Od državnih stanova koji su se počeli iznajmljivati do privatnih iznajmljivača ili agencija koji nude jeftinije, ali i luksuznije stanove za imućne obitelji. Ulaskom u Europsku Uniju, mnogima će se možda više isplatiti upravo najam.

>> Najam kvadrata za 20 kuna: Agencija zatrpana zahtjevima!

'Dogodit će se to da nakon 2-3 godine svi će moći negdje, ako dobiju posao negdje vani, moći će otići, spremit se, uzet stan negdje van. Dok vi imate kredit od 30 godina još ne daj bože u švicarcima, što se dogodilo velikom nizu ljudi ovdje, vi ne možete samo tako otići', kaže agentica za prodaju nekretnina Larissa Galjanić.

Hrvati tradicionalno još uvijek više vole kupiti nego iznajmiti nekretninu. Pogotovo mlade obitelji koje svojoj djeci žele ostaviti nešto u naslijeđe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook