Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarada i više nego dobra

Nahranili i Usaina Bolta: Evo kako se uspješni poduzetnici u Hrvatskoj odupiru krizi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upoznajte poljoprivrednike koji su se umjesto pšenice, odlučili za egzotično voće i povrće.

Obitelj Šulog već 16 godina bez poticaja uspješno proizvodi i izvozi voće i povrće u Nizozemsku i Veliku Britaniju, a posljednjih godina pokušavaju što više doprijeti i do naših proizvođača. O isplativosti egzotične poljoprivrede najbolje govore brojke. Na hektaru slatkog krumpira može se zaraditi više od 90.000 kuna bruto, a na kiwanu oko 120.000.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

Tamarilo, liči, kiwano. Na prvu, zvuči vrlo egzotično i većini nepoznato. Riječ je o vrstama egzotičnog voća, koje raste u zemljama južne Amerike i Azije. No, ovo voće raste i nedaleko od Zagreba, u Donjoj Bistri, na imanju obitelji Šulog.

'Jedan dan, dok sam čekao ispit, kolega je imao novine u kojima je pisalo - kiwano, egzotično voće koje se može uzgajati u Hrvatskoj. I rekao sam: To je to', kaže Ivan Šulog.

Svu ušteđevinu dao je za sjeme kiwana. Voće je uspjelo, no nije ga imao gdje uskladištiti, pa je sve propalo. No, Ivan je bio uporan, pa je nakon tri godine pronašao tvrtku u Nizozemskoj koja je otkupila kiwano.

>> Suša uništava poljoprivrednike u Slavoniji i Dalmaciji

'Danas imamo jedan od najkvalitetnijih proizvoda kiwana u svijetu. Najegzotičnije je recimo možda ta babako-planinska papaja ili indijanska banana i goji berry - sibirske borovnice', pohvalio se Šulog.

Osim što privlači bojom i okusom, ono je dobro i za zdravlje. Ovaj slatki krumpir s Jamajke idealan je za dobre sportske uspjehe. To može potvrditi i najbrži čovjek na svijetu, Usain Bolt.

'Mi smo se potrudili da dobije od nas jednu količinu tog krumpira i onda je ispala vrlo zanimljiva situacija. Da je imao na slijedećem mitingu najbolji rezultat sezone', tvrdi Šulog.

Za obitelj Šulog nema recesije. Osim cijele obitelji, za njih radi 100-tinjak kooperanata, no ni to im nije dovoljno. Iako najviše izvoze u Nizozemsku i Veliku Britaniju, sretni su što se napokon njihovo voće i povrće nalazi i na hrvatskim stolovima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene