Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljeto bi po visokim temperaturama moglo nadmašiti sve rekorde. Već tradicionalno, zbog nedostatka oborina, negoduju i u Slavoniji i u Dalmaciji.


Slavonska su polja suha, bez kapi kiše mjesecima, a bez sustava za navodnjavanje godinama. Uz sve to, Dalmatinska zagora nema ni vode za piće!

Vezani članci Damir Gabrić - 4 Sastali se načelnici dalmatinskih stožera: "Netko bi odobrio ribarske, žabarske večeri dok bi to druge jedinice lokalne samouprave spriječile" Slika nije dostupna Štete od suše premašit će milijardu kuna: "Nitko ne može očekivati da će država pokrivati troškove"

U polje kukuruza Zvonko Cerenko Antunovac može samo nemoćno gledati. Kiša je davno trebala pasti da bi ga spasio. Soju također. Kiša kojoj su se nadali u nedjelju, u život će izgleda vratiti poljoprivredu nekih drugih krajeva. 'I ta će vjerojatno obići Slavoniju, jer smo najgrešniji pa nas zaobilazi', kaže Antunovac.

>> Od posljednjih 10 samo tri godine klimatski naklonjene poljoprivrednicima

I Dalmatinci se obraćaju nebu. U svom vrtu zaseoka Zelići kod Drniša, Milka Zelić zbraja štetu. 'Vode nije bilo, nisam imala za čim žaliti', kaže. Psi nemaju snage čuvati blago. A žedno se pak blago nema snage pomaknuti.

Općina krivi županiju da je zanemarila postojeću vodu pod planinom, a silne novce bacila kopajući u potrazi za novim izvorima. Za seljaka i poljoprivrednika voda je u najbližem gradu, Kninu i puno košta.

Skupa je i mještani je imaju samo za svoje potrebe. Blago ima kapljicu tek da preživi dan, a voće i povrće odavno je suho i teško da mu ima spasa. Više o mukama Slavonaca i Dalmatinaca koje muči suša pogledajte u video prilogu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.