Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

BITI ZNANSTVENIK U HRVATSKOJ 'Sustav je demotivirajući za mlade ljude'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlada zagrebačka znanstvenica Rosa Karlić, zajedno sa stručnjacima s Harvarda, došla je do otkrića koje bi moglo pomoći oboljelima od tumora.

Mlada zagrebačka znanstvenica Rosa Karlić, zbog domaćeg sustava koji više vrednuje kvantitetu od kvalitete, dobitnica nekoliko nagrada, možda će karijeru morati nastaviti u inozemstvu. Da bi i dalje predavala na fakultetu mora imati devet znanstvenih radova, a ona ima četiri.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

Rosa ima tek 35 godina, a njezino ime svjetskoj znanosti itekako je poznato. Zajedno sa znanstvenicima s Harvarda razvila je metodu s kojom je moguće utvrditi gdje je tumor nastao.

'Mi smo na temelju metode koju smo razvili uspjeli predvidjeti za pojedine tipove tumora, gdje je on nastao, u kojoj stanici', rekla je dr.sc. Rosa Karlić.

A to je korak koji bi mogao olakšati dijagnostiku tumora, a onda i liječenje. Kako napominje dr.sc Karlić metoda bi se mogla koristiti za personaliziranu terapiju jer različiti tipovi tumora različito odgovaraju na terapije. Njezine radove objavili su prestižni znanstveni časopisi među kojima je i onaj najpoznatiji - Nature. Dobitnica je nekoliko nagrada.

Prošloga tjedna našla se među 12 mladih znanstvenika koji su dobili nagrade Društva sveučilišnih nastavnika. Svoje znanje stjecala je i na cijenjenom berlinskom institutu Max Planck gdje je doktorirala.

'Mislim da je tako nešto provesti izvan svoje zemlje neko vrijeme i upoznati znanstvenike iz drugih kultura i biti na takvom mjestu je jako pozitivno iskustvo', rekla je.

Sada kao viši asistent za zagrebačkom PMF-u svoje znanje prenosi mlađim naraštajima. No, njezin ostanak na Fakultetu upitan je. Iako je Rosin rad odjeknuo u svjetskoj znanosti, to u hrvatskom sustavu nije dovoljno. Za docentsko mjesto mora imati devet znanstvenih radova, a ona ih ima četiri.

'To je na neki način demotivirajuće za mlade ljude koji upravo postižu vrhunske rezultate kao što su Rosini gdje vi kao kriterij napredvanja imate isključivo broj radova, a ne kvalitetu', rekao je dr.sc. Kristijan Vlahoviček, Rosin mentor.

'Radim na tome da steknem još znanstvenih radova, imam ih sad par u pripremi. Ne radim to zato da bih stekla uvjete, nego zato što je to moj posao i zato što to želim raditi', kazala je Rosa Karlić.

A država bi trebala učiniti sve da ga nastavi i raditi u Hrvatskoj.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene