Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lešinu lisice koja je danas u naletu automobila usmrćena u karlovačkom naselju Kaštel, pet kilometara od središta grada, djelatnici higijenskog servisa tvrtke CRPK- koncesionara skloništa za napuštene životinje, poslali su na ispitivanje bjesnoće u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu, doznaje se od više državne veterinarske inspektorice Branke Horvatić.


Prema mišljenju inspektorice Horvatić, velika je vjerojatnost da je lisica bijesna, jer lisice svoje šumsko stanište napuštaju i približe se kućama uglavnom samo zbog bjesnoće.

Vezani članci Slika nije dostupna Borba u masliniku: Preživio napad bijesne lisice Slika nije dostupna Bijesna lisica ušetala u dvorište i zavukla se pod auto

Ta je vjerojatnost veća jer još nije nastupila oštra zima, nema snijega i lisice sada sigurno nisu u oskudici za hranom, smatra Horvatić.

Prema Pravilniku za suzbijanje bjesnoće svi psi koji su bili u kontaktu s usmrćenom lisicom bit će stavljeni u karantenu.

Ako nalaz pokaže da je lisica bila bijesna svi koji su redovito cijepljeni protiv bjesnoće ostat će u karanteni 60 dana, a necijepljeni će psi biti eutanazirani, kazala je Horvatić.

Ovaj primjer, ističe inspektorica, ukazuje da je cijepljenje pasa protiv bjesnoće važno i u selima i u gradovima, a obavlja se svake godine od 31. siječnja do 31. ožujka.

Upravo se psi najčešće od svih kućnih ljubimaca sukobe s bijesnom lisicom (a i vukovima gdje ih ima) te se zato i najlakše zaraze i bjesnoću prenose na čovjeka.