Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju ni za osnovno

"Neću ništa jesti, kad nema ništa uopće. Jedino ima pekmeza malo, kruha...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su Uskrsni blagdani, a oni utječu na potrošnju građana. Dok će jedni sebi bez problema priuštiti bogat blagdanski stol, drugi nemaju ni za ono osnovno.

Unatoč tome, ovog Uskrsa očekuje se rekordna potrošnja u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković Stigao odgovor Plenković: "Milanović je potpuno irelevantan"

Uskrsni stol obitelji Burić iz Zalužnice kraj Otočca izgledati će i više nego skromno. "Neću ništa jesti, kad nema ništa uopće. Jedino ima pekmeza malo, kruha i krompira i to je sve. Ne znam kako ću s djecom dočekati Uskrs", skromno govori Danijel Burić. Prazan hladnjak njegovih petero mališana gleda svaki dan, a taj prizor odudara od podataka Hrvatske gospodarske komore.

Prema njihovim podatcima, najskromnija ovogodišnja košarica iznositi će 550 kuna, a trebala bi sadržavati srdele, svinjsku lopaticu te primjerice piletinu. "Da imam tih 500 kuna dočekao bi Uskrs dobro, kako bi vam rekao, bio bih sretan", nadodaje Danijel.

Srednja košarica bi trebala iznositi 1000 kuna, a obuhvaćala bi junetinu, oslića i odojak. S druge strane, najbogatija košarica biti će "teška 1500 kuna", a u njoj bi se trebale nalaziti namirnice poput bakalara, janjetine i finih dijelova junetine.

"Više vezano uz nekakav doručak nego kasnije. Šunkica, jaja, sir, mladi luk. Mi imamo nešto iznadprosječne prihode, pa nemamo problema zatvoriti financijsku konstrukciju, ali da imamo dvije prosječne plaće bilo bi nam teško", kaže Ivan iz Zagreba.

Ipak, većina građana morat će se zadovoljiti s onim najosnovnijim. "Preko 60 posto građana će se naći u onoj najskromnijoj košarici, dok će u onoj najbogatijoj biti najviše 15 posto građana", kaže Tomislava Ravlić, Hrvatska gospodarska komora.

"U uskrsnom tjednu potrošnja je negdje oko milijardu i 600 milijuna kuna, dok vidimo prošle godine za cijeli mjesec u kojem je bio uskrs, je broj fiskaliziranih računa bio 6 milijardi i 200 milijuna kuna", nadodaje Ravlić. 

Potrošnja iz godine u godinu raste, što je dobro za gospodarsku sliku zemlje. No, ne treba zaboraviti na one poput Danijela i njegove obitelji koji, bilo da su blagdani ili ne, nemaju što ni trošiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene