Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gay parovi neće moći posvajati djecu, ali će moći biti roditelji, najveće su novosti koje donosi Zakon o životnom partnerstvu, koji će uskoro u saborsku proceduru.


U saborskoj će se proceduri uskoro istovremeno naći i Obiteljski i Zakon o životnom partnerstvu. Iako su dobrim dijelom odredbe tih zakona jednake, statusna pitanja heteroseksualnih i istospolnih parova rješavaju se u dva odvojena zakona, a promijenjena su i imena gotovo jednakih instituta.

>>Ministar Bauk: Istospolna se zajednica neće zvati brak!

Vezani članci Bebe čistilice - 17 Preslatke čistilice: Roditelji odjenuli svoje mališane u odjeću koja ih pretvara u kućanske aparate Ladislav Ilčić, Hrast (Foto: Dnevnik.hr) Nakon oporbe, oglasili su se i koalicijski partneri: "Sve se stavlja u isti lonac. Takvim se stvarima nikako ne smije trgovati."

Tako se brak zove životno partnerstvo, izvanbračna zajednica neformalno je životno partnerstvo, razvod je nazvan raskidom, a bračni ugovor - ugovorom o imovini životnih partnera. 

Istospolni parovi u Hrvatskoj zakonski će većinom biti izjednačeni s bračnim i izvanbračnim zajednicama, no iako će dobiti mogućnost biti roditelji, neće moći posvajati djecu, piše Jutarnji list. Moći će dobiti roditeljsku skrb nad biološkom ili posvojenom djecom svojih partnera s kojima žive, a partnerice koje su se liječile od neplodnosti moći će se podvrgnuti medicinski potpomognutoj oplodnji. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook